Filip Salač prvním volném tréninku třetí

Po týdnu je tady druhý závod letošním seriálu MotoGP, který se opět odehraje na trati v katarském Losail. Nechybí zde ani kategorie Moto3 se stájí Rivacold Snipers Team, jejímž jezdcem je také český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky Filip Salač. Tomu se minulý víkend volné tréninky ani kvalifikace nepodařila, ale v závodě předvedl velmi bojovný výkon a připsal si první tři mistrovské body.

První trénink vyšel Filipovi dobře. Zaznamenal čas 2:06,155 a s ním pěknou třetí pozici. Ve druhém tréninku se bohužel objevila tradiční bolest katarského okruhu a kategorie Moto3. Velmi dlouhá rovina nutí jezdce vyčkávat z důvodu potřeby slip streamu. Salač do druhého tréninku vyjel sám na nových pneumatikách a v maximálním tempu mu časomíra ukázala o půl vteřiny lepší čas než v prvním tréninku. Ve jeho závěru ho bohužel potrápili pomalejší jezdci a stále slabší výkon motocyklu na rovinách, který byl zřetelný již při prvním závodě minulý víkend. Výsledkem byl devatenáctý čas. Po první dni tak u českého jezdce přes pěkné postavení v prvním tréninku panuje zklamání a smutek.

Pátek máme za sebou. V prvním tréninku to nevypadalo úplně špatně, dojel jsem třetí a pocit byl dobrý, motorka docela jela. Ve druhém tréninku jsem v prvním výjezdu na nových pneumatikách jel sám. Jel jsem úplně na své hraně, motorka byla na limitu, měl jsem hodně co dělat, abych nespadl skoro ve všech zatáčkách. Dal jsem do toho všechno a byl to nějaký čas 2:05,5 myslím. Do posledního výjezdu jsme opět museli čekat. Hodně lidí to nechápe, ale tady v Kataru v kategorii jako je Moto3 se bez slip streamu zajet dobré kolo nedá, protože tady to udělá sekundu až sekundu a půl jen na té hlavní rovině, která má přes jeden kilometr. Všichni říkají, jak stále vyčkáváme a nedá se na to dívat, ale nevím, jestli je lepší vyjet rovnou sám a zahodit tu šanci anebo počkat a zkusit bojovat. My máme navíc další problém s tím, že jakmile jedu uprostřed skupiny tak motorka úplně nejede. Kdo koukal na minulý závod, tak si všiml. Takže když jsem dnes vyjel do posledního kola, tak mě do první zatáčky předjeli dva jezdci a už bylo to. Jsem strašně naštvaný a zároveň smutný. Byl bych úplně nejradši, kdyby se udělalo Superpole, jako to bylo dříve, tam by se ukázal jezdec. Uvidíme, není nic ztraceno, v zatáčkách jsem rychlý, předjíždět umím, pocit není úplně špatný, uvidíme zítra,“ zhodnotil páteční volné tréninky v Losail Filip Salač.

Zítra čeká českého reprezentanta důležitější den. Dopolední třetí volný trénink rozhodne o nasazení do kvalifikace a cílem jezdců bude samozřejmě vybojovat přímý postup do Q2. Poté se rozhodne o jednotlivých pozicích na startovním roštu samotného závodu. Výsledky kvalifikace budeme znát zítra odpoledne.

Sdílet