Tři body pro Filipa Salače

V neděli 28. března 2021 vyvrcholil první letošní podnik světového šampionátu silničních motocyklů MotoGP. Program závodů zahájila kategorie Moto3 ve které startuje Filip Salač, jezdec Rivacold Snipers Teamu, český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu ČR. Filip se celý víkend trápil a do závodu musel startovat až z 23. pozice. Předvedl ale velmi bojovný výkon a ve vyrovnaném závodě nakonec obsadil 13. místo.

Dopolední warm-up znamenal pro Filipa čtrnáctou pozici a spokojenost před závodem. Ten se Filipovi podařil. Hned v prvních kolech se probil na bodované pozice a stabilně se na nich držel. Ve druhé polovině závodu své umístění ještě zlepšoval, až se na chvíli ocitl na pátém míste! Startovní pole ale bylo velmi vyrovnané, očividně slabší výkon Salačova motocyklu na rovinkách tak českého jezdce v každém kole srážel zpět. Výsledek přesto hodnotí pozitivně.

Máme za sebou dobrý den. Hodnotil bych to pozitivně, už ráno ve warm-upu jsem byl spokojený s motorkou. Připadal jsem si, jako bych byl v závodě. To, co se ráno dělo, bylo stejné jako odpoledne v závodě. Předjížděli jsme se tak, že jsme do sebe pořád naráželi a bylo to hodně kontaktní. Každopádně do závodu jsem měl dobrý start, postupně jsem se posouval, aby se mi nestala stejná věc jako v loňském roce, kdy mi odešly pneumatiky hned na začátku a ke konci už jsem kvůli tomu ztrácel. Jel jsem konstantně, snažil jsem se rvát dopředu. Nastavení podvozku motorky bylo super! Měl jsem pouze jednu krizovku, po které jsem málem spadl, ale jinak to bylo super. Ztrácel jsem trochu na rovinkách, každopádně doháněl jsem to v zatáčkách, myslím si, že mi tento závod hodně dal. Rychlost jsem měl, mohl jsem jezdce předjíždět i venkem, což se často nestává. Musíme zapracovat na výkonu motorky. Nevím, proč se to děje. Ráno při warm-upu motorka jela skvěle, ale ze slip streamu mě vždy tři nebo čtyři soupeři předjeli do první zatáčky. Ale i tak to hodnotím pozitivně, dal jsem do toho všechno, nemohu být naštvaný na sebe, protože fakt jsem tlačil, jak to šlo. Uvidíme příští víkend, jestli se to zlepší. Podmínky nebyly dnes jednoduché, hodně jezdců padalo kvůli větru. Děkuji všem, co mě podporují, věří mi a stojí za mnou i po těch nepovedených tréninkách. Už se těším na příští víkend,“ okomentoval dnešní závod český jezdec.

Kolotoč seriálu MotoGP se teď v Losail zdrží. Příští víkend zde pokračuje dalším závodem a jezdci se budou snažit vylepšit výsledky z dnešního klání. Filip Salač ví, že dnes nebyl daleko od TOP 5 a pokud se podaří mu s týmem podaří zrychlit na rovinkách, může se zde pohybovat na špici kategorie Moto3. Výsledek druhého závodu v Losail budeme znát přesně za týden.

Sdílet