JUBILANTI: Petr Bartoš slaví 50 let

Petr Bartoš patří k nejvýznamnějším osobnostem českého autokrosu, kterému se věnuje přes 30 let, za tu dobu devětkrát ovládl české mistrovství a čtyřikrát se stal mistrem Evropy. Naposledy v roce 2007. Dnes slaví jubilejní 50. narozeniny.

Mladoboleslavský jezdec se poprvé na autokrosových závodech ocitl díky svému otci, známému a velmi úspěšnému Jiřímu Bartošovi, který též zvládl zvítězit v evropském i českém autokrosovém mistrovství. Svůj debut si Petr odbyl v roce 1990 na trati ve Valašském Meziříčí. V první polovině devadesátých let okusil také okruhové závodění. V rámci poháru Ford Fiesta Cup absolvoval několik závodů, od roku 1993 se již věnuje výhradně autokrosu.


NOVÁ PAKA | Oblíbená trať, kde Bartoš dokázal několikrát zvítězit.  

První výrazný úspěch vybojoval jezdec s přezdívkou Fógl v roce 2000. Deset let po svém debutu přišel double v podobě zisku titulu šampiona v domácím i Evropském mistrovství v rámci tehdejší Divize 3. První z evropských titulů byl na dlouhých pět let poslední. Následovaly roky vývoje nového vozu a s tím spojené časté technické potíže. Vše se podařilo vyladit a přišlo nejúspěšnější období Bartošovi kariéry. Evropský hattrick v letech 2005 – 2007 doplnil vždy domácím titulem a nesmazatelně se tak zapsal do historie autokrosu.

Také po tomto úspěšném období ještě zvládl zvítězit v některých prestižních závodech, třeba při Mistrovství Evropy v Nové Pace v roce 2009, kde mu aplaudovalo tisíce nadšených českých fanoušků. V posledních letech se stal tradičním účastníkem evropského šampionátu v autokrosu a stabilně se zde pohybuje mezi nejlepšími deseti jezdci celkového pořadí prestižní divize SuperBuggy.


HONDA | Petr Bartoš a jeho Honda pro divizi SuperBuggy.  

A jak hodnotí svou dosavadní kariéru sám jezdec? „Určitě kladně, protože se nám podařilo dosáhnout na všechny mety, kterých v autokrosu dosáhnout lze a několikrát je obhájit. Měli jsme výsledky, pro které jsme to dělali. Není to samozřejmě jen moje zásluha, je to zásluha všech úžasných lidí, které okolo sebe mám. Nikdy jsme nebyli tým, vždycky jsme vystupovali jako rodina a velcí přátelé. Za to patří všem okolo velký dík. Samozřejmě jeden z největších díků a největší zásluhu na tom určitě měl můj otec. Ten mě, i když rukou tvrdou, ale správnou, vedl k tomu, jak se má závodit a dělat tyhle věci. Za to určitě největší dík jemu, ale i všechny lidi co jsem měl a mám kolem sebe jsou prostě úžasní a bez nich by to nešlo. I díky tomu jsme, jak si osobně myslím, nejúspěšnější autokrosaři všech dob a doufám, že to ještě chvilku bude, protože těch titulů jsme pár nasbírali, a tak si myslím, že ještě chvíli se na tom autokrosovém výsluní v České republice držet budeme. V dnešní době mě ale už autokros více bere, než dává. Už to není takové, že by pro mě byl autokros pupkem světa i když to nikdy úplně tak nebylo, mám spoustu dalších aktivit, ale v tuto dobu, kdy už také nejsem nejmladší, tak momentálně mi autokros více bere, než dává. Ale samozřejmě se zatím končit nechystám, protože myslím, že pořád přede mnou pár závodnických let je a když se podívám na našeho největšího nestora a legendu Jardu Hoška, tak přede mnou je možná ještě jednou tak dlouhá kariéra, jako mám za sebou,“ předjímá Bartoš.

A jak sám dnešní jubileum vnímá? „Tak samozřejmě už to nejméně roků není, ale člověk se asi cítí na to, na co se cítí, a ne na to, kolik mu je let. A já díky všem svým aktivitám, přátelům a všemu, co mě baví si samozřejmě na 50 let absolutně nepřipadám a samozřejmě dál se budu snažit žít aktivně a myslím si, že aktivně hodně žiju. Podle mě tu ještě dalších 50 let otravovat budu,“ plánuje mladoboleslavský jezdec.


FÓGL | Petr Bartoš se nesmazatelně zapsal do historie autokrosu. 

Autoklub České republiky přeje Petrovi Bartošovi všechno nejlepší k dnešnímu životnímu jubileu, hodně zdraví a úspěchů!

Foto: autoklubnp.cz, Pavel Pustějovský, ewrc.cz

Sdílet