Zesnul bývalý závodník Zdeněk Válek

Dne 10. února 2021 zesnul ve věku nedožitých 80 let Zdeněk Válek, člen Klubu závodníků veteránů. Začínal na motocyklech, během své závodní kariéry na okruzích, v rallye i v závodech do vrchu dosáhl se svou ženou Amálií na místě spolujezdkyně úctyhodných výsledků v celorepublikovém i v evropském měřítku. Zdeněk Válek byl v roce 1964 zakladatelem závodního týmu Válek Autosport, v jehož rodinné tradici pokračuje od roku 1991 syn Petr.

Zdeněk Válek se narodil 14. února 1941, vyrůstal v motoristickém prostředí a vyučil se v Bruntále automechanikem. Už v té době se zajímal o závodění a postavil si svůj první sportovní stroj – motocykl ČZ 150. První soutěž jel ve Fryčovicích, v dalších dosahoval kvalitních výsledků a vyjel si třetí výkonnostní třídu. Po skončení základní vojenské služby nastoupil jako civilní zaměstnanec u ostravské policie na pozici automobilního technika. Pro něj bylo důležité, že měl příležitost dál závodit. V motokrosovém republikovém šampionátu startoval na Jawě 250, později na ESO 500.

Po skončení sezóny 1965 se rozhodl přesedlat na automobily. V rally debutoval s vozem Škoda Octavia Tuning. Na skvěle obsazené Rallye Vltava 1967, která se tehdy jela jako součást seriálu mistrovství Evropy skončil Válek za vítězným švédským jezdcem Carlssonem se Saabem na 36. místě, mezi první stovkou klasifikovaným s daleko nejstarším vozem…

Válkův technický um a schopnost vylepšovat vozy neunikly pozornosti továrního týmu škodovky, zapůjčila mu soutěžní vůz Škoda 1150 A2. S manželkou Amálkou na místě spolujezdkyně v rally si vyjeli nominaci na zahraniční starty. Ve Weisbadenu a v dalších soutěžích si vedli zdatně, nejhorším umístěním bylo čtvrté místo ve třídě. Od roku 1975 Zdeněk Válek změnil značku a rozšířil disciplíny. Po škodovce přišla Zastava a nakonec vytoužené BMW 2002 Alpine, se kterým  jezdil i okruhy. S Metalex Spider startoval také v závodech do vrchu.

Čest jeho památce!

Sdílet