Diviš a Hutla se v Togliatti probojovali až do finále

V ruském městě Togliatti se uskutečnily o tomto víkendu jediné dva závody letošního mistrovství světa na ledové ploché dráze. Do listiny nejlepších jezdců této disciplíny, která se jezdí od roku 1966 a kam patří i dvě naše legendy Antonín Šváb a Milan Špinka, se zapisuje teprve jako pětadvacátý jezdec historie Dinar Valeev. Šestadvacetiletý jezdec z Ufy rozhodl o svém triumfu především svým výkonem v nedělní části závodu, který dokázal vyhrát.

V součtu se třetím místem ze sobotní části závodu vybojoval stejný počet bodů jako po oba dny druhý Igor Kononov. O mistru světa tak musela rozhodnout dodatková jízda, kterou Valeev rozhodl díky skvělému závěru. Třetí příčku obsadil další domácí jezdec Dmitrj Chomicevič. Vítěz sobotní části závodu měl v nedělní závěrečné jízdě závodu pád, a to ho evidentně stálo lepší postavení na stupních vítězů. Čtvrtý pak skončil obhájce titulu Daniil Ivanov. Nejlepším jezdcem „zbytku svět“ byl Rakušan Zorn.

Rusové této disciplíně zcela vládnou a od roku 1991 mistrovství světa nevyhrál nikdo jiný. V letošním roce si však vítěz závodu neposlech poprvé v historii hymnu své země. Stejně jako v mnoha dalších sportovních disciplínách startovali jezdci Ruska bez možnosti reprezentovat svoji zemi, která je potrestána za řízený sportovní doping. Konání závodu v Togliatti musela dokonce potvrdit mezinárodní antidopingová agentura.

Do tři a půl tisíce vzdáleného města se vydala i dvojice našich jezdců. Jednu z nejnáročnějších logistických operací zvládli spolu se svými mechaniky na výbornou. K již tak z minulosti známých problémů především s přechodem ruských hranic se přidaly letošní epidemické problémy. Všechny nástrahy s cestováním v náročných zimních podmínkách, několika testy na COVID-19 přes šest zemí Evropy zvládli během šedesáti hodin, ve kterých je i více jak šestihodinový přechod hranic.

Ve finále startovali dva naši jezdci po pěti letech. Nenavázali sice na skvělý výsledek bratří Klatovských z roku 2015, kteří obsadili deváté a desáté místo, ale zcela určitě není dvanácté místo Lukáše Hutly a čtrnácté Andreje Diviše žádnou velkou porážkou. Musíme si uvědomit, že naši jezdci na rozdíl od domácích jezdců nemohli nikde vzhledem k současné situaci trénovat a na motocykl si sedli po dvou měsících při pátečním oficiálním tréninku. Rusové jezdí od začátku listopadu, stejně jako Finové a Kazachstánci. Zorn, Bauer a Iwema měli za sebou soustředění ve Švédsku. Naši absolvovali v prosinci pouze závod mistrovství Evropy, Lukáš Hutla navíc v lednu překonal napadení zákeřným covidem. „Síla chyběla, škoda, samozřejmě chtěl jsem být lepší, ale prostě to nešlo,“ konstatoval lepší z našich, který byl ve finále i v loňském roce, kdy skončil šestnáctý.

Výsledky: 1. Dinar Valee, 2. Igor Konov oba 36, 3. Dmitrii Chomicevič 34, 4. Daniil Ivanov 30, 5. Franz Zorn (Rakousko), 6. Nikita Toloknov oba 22, 7. Harald Simon (Rakousko) 21, 8. Andrei Šišegov 18, 9. Markus Jell (Německo) 16, 10. Aki Ala Riihimäki (Finsko) 14, 11. Andrei Anisimov 12, 12. Lukáš Hutla (Česko) 11, 13. Pavel Někrasov (Kazachstán), 14. Andrej Diviš oba 6, 15. Jesper Iwema (Holandsko) 5, 16. Luca Bauer (Německo) 3. (Jezdci bez uvedené národnosti jsou vedeni jako sportovci MFR)

Fotografie se souhlasem autora Sergeje Afanasjeva

Sdílet