Roman Krejčí obdržel cenu fair-play Autoklubu ČR

Český motocyklový jezdec Roman Krejčí, který na Rallye Dakar 2021 odstartoval se startovním číslem 76, přišel ve čtvrtek 28. ledna do klubového domu Autoklubu České republiky. Čekal tam na něj prezident Autoklubu Jan Šťovíček, aby mu předal cenu za fair-play. Roman Krejčí při letošním Dakaru totiž významně pomohl jinému českému jezdci a umožnil mu tak dokončit závod.

Ostravský motocyklista Roman Krejčí se vrátil na nejslavnější závod světa podruhé od svého debutu v roce 2010 a v kategorii Original by Motul si vedl skvěle. Po páté etapě držel senzační bronz a prorážel i zkušenějšího Davida Pabišku. Šestý den bohužel přišel technický problém a s ním i konec v letošním ročníku. Motocykl se mu naštěstí v noci podařilo opravit a ráno nastoupil mimo pořadí do další etapy závodu.

A právě tento návrat pomohl udržet v závodě dalšího českého jezdce Libora Podmola. Ten na Dakaru debutoval a v poslední etapě se dostal do potíží. Na 85. kilometru totiž upadl a zcela zničil přední kolo. Pokračovat dále bylo velmi složité a sto kilometrů před cílem musel zastavit. Odkázán na zázrak beznadějně čekal pouhých několik desítek kilometrů od vysněného finiše. A zázrak opravdu přišel! U nešťastného Podmola zastavil Roman Krejčí a nabídl mu výměnu kola za své nepoškozené. Rychle přehodili kola a Podmol vyrazil do vysněného finiše. Roman Krejčí dokončil s poškozeným kolem o hodinu později.

Úžasný fair-play čin ale jezdec přezdívaný „Maňas“ komentuje s pokorou. „Pro mě jsou závody krásný koníček a zábava. Příběhy a přátelství k tomu určitě patří. Pomoci někomu je pro mě samozřejmost a může to být i motivace pro další jezdce. Vnímám to hlavně jako návod, jak by to mezi soupeři mělo vypadat i když se jinak bijí o vteřiny. Jsme lidi, to je potřeba si uvědomit a podle toho se k sobě chovat, také jsem rád, že ty etapy mimo pořadí měli v tomto pohledu smysl. Ale neudělal jsem to proto, že bych za to něco očekával. Ocenění od Autoklubu České republiky mi tak udělalo radost, je to skvělá satisfakce,“ prozradil své pocity Krejčí.

Obdobně jako minulé ročníky slavného Dakaru i ten letošní přinesl řadu jedinečných příběhů, které psaly české barvy. Doufejte, že se dalších dočkáme také v budoucnu. Pomyslné vzory čeští jezdci mezi svými kolegy rozhodně v tomto směru mají.

Sdílet