Jiří Šitina dnes zvolen viceprezidentem FIM Europe

Praha, 28. 1. 2020 | Dnes proběhlo prostřednictvím videokonference valné shromáždění Mezinárodní motocyklové federace FIM Europe. Kontinentální unie sdružuje 47 národních federací a 6 regionálních motocyklových asociací. Pro Českou republiku jednání přineslo zásadní diplomatický úspěch. Člen Prezídia Autoklubu ČR Jiří Šitina byl zvolen viceprezidentem FIM Europe!

Po Janu Šťovíčkovi, který je členem představenstva světové FIM, tak má Česká republika zastoupení i v nejvyšším orgánu evropské motocyklové federace. „Je to parádní, mám z toho obrovskou radost, že se to povedlo! Vnímám to jako zlomovou záležitost, která významně posiluje pozici České republiky v rámci mezinárodního motocyklismu. Nesporně je to osobností Jiřího Šitiny, jenž je světově uznáván jako zkušený odborník, ale určitě i úspěšnou diplomacií, kterou jsem v minulých týdnech vedl s kolegy z národních federací. Nakonec ten výsledek voleb byl velmi přesvědčivý, Jiří Šitina má silný mandát. Zvítězil nad kandidáty z takových mocností motocyklového sportu, jako jsou Španělsko nebo Belgie,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

Jiří Šitina na valném shromáždění vystoupil s kandidátským projevem, ve kterém se zaměřil zejména na důležitost práce s mládeží. V prvním kole získal z celkových sedmdesáti hlasujících delegátů 31 hlasů před zástupcem španělské federace, který jich obdržel 17. Ve druhém kole pak nad Španělem zvítězil v poměru 47:21 hlasů. „Těším se na práci ve FIM Europe, určitě zúročím své zkušenosti a znalosti. Jak jsem uvedl v kandidátském projevu, chci se zaměřit také na rozvoj práce s nadějemi motoristického sportu, který na národní úrovni úspěšně realizujeme prostřednictvím projektu ACCR Czech Talent Team,“ uvedl Jiří Šitina.

Šestatřicetiletý Jiří Šitina začínal jako pořadatel motokrosových závodů v AMK Holice v AČR, později se stal členem motokrosové komise FMS AČR a pořadatelem juniorského MMČR v motokrosu. Od roku 2012 je členem motokrosové komise FIM a motokrosové komise FIM Europe. V letech 2014-2015 byl Race Director pro mistrovství světa Supermoto, od roku 2016 působí jako FIM Europe Race Director a Deputy Race Director pro MXGP. Členem Prezídia Autoklubu ČR je od roku 2016. Od loňského roku je předsedou Komise motokrosu Autoklubu ČR.

Na snímku z dnešního valného shromáždění FIM Europe zleva Jan Šťovíček, na obrazovce Jiří Šitina, vpravo Tomáš Kunc, generální sekretář automobilového a motocyklového sportu Autoklubu ČR.

Sdílet