Povedená beseda o Dakaru 2021 v Autoklubu

Stejně jako v loňském roce přišlo po návratu z legendární Rallye Dakar několik českých účastníků do klubového domu Autoklubu České republiky a za účasti moderátora Jana Červenky zhodnotili právě uplynulý ročník tohoto těžkého závodu. Vše proběhlo formou online, a tak se fanoušci i novináři mohli zeptat na vše, co je zajímalo.

Největší hvězdnou byl bezesporu motocyklový závodník Martin Michek. Ten vyrovnal skvělým výkonem nejlepší český výsledek v této kategorii, když obsadil desáté místo, stejně jako Stanislav Zloch v roce 1998. Na besedě se rozpovídal hlavně o své problematické sezóně 2020, v červnu totiž prodělal selhání jater a nebylo vůbec jasné, zda se ještě někdy za řídítka závodního motocyklu posadí. Též všem přiblížil svůj nepříjemný pád, při kterém hodně poškodil motocykl a jen se štěstím vyvázl bez zranění.

Velkou pozornost poutal vítězný Beduín, kterého přinesl jeho hrdý majitel Josef Macháček. Ten ovládl kategorii Lightweight vehicle a oznámil, že do důchodu se rozhodně ještě nechystá. V příštích letech se tak nejspíše dočkáme dalších skvělých výkonů tohoto nestárnoucího jezdce. Na besedu ho doprovodil nejen šéf komunikace týmu Buggyra Racing Jan Kalivoda, ale také debutant na Dakaru Tomáše Enge. Ten zaujal sledující svým sdělením, že po počátečních potížích se dostal do toho správného dakarského rytmu a v posledních etapách měl chuť závodit ještě jeden týden. Je tak zřejmé, že ho tato kultovní dálková soutěž opravdu nadchla a pravděpodobně se můžeme těšit na jeho další starty.

Besedu opět nevynechal ani Martin Prokop. Nejlepší český závodník v kategorii automobilů přiznal, že projekt jejich soukromého týmu s Fordem Raptor zvaným Shrek ho opravdu baví. Reagoval tak na zvídavou otázku jednoho z fanoušků, zda by zvažoval případnou nabídku některého z továrních týmů. O budoucnost oblíbeného Shreka se tak zřejmě bát nemusíme. Po celou dobu byl součástí besedy také prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček. Ten poděkoval všem jezdcům za skvělé výkony a velmi oceňoval úspěšnost letošní české výpravy na tomto legendárním klání.

Sdílet