Vzpomínka na pana Antonína Valentu z Rožnova

V pondělí 21. prosince 2020 zesnul pan Antonín Valenta, dlouholetý předseda Auto Klubu ČR Rožnov pod Radhoštěm v AČR a organizátor oblíbené soutěže historických vozidel Veteráni Valašskem. Bylo mu 86 let.

Narodil se 23. srpna 1934 v Uherském Hradišti, po absolvování gymnázia v roce 1953 nastoupil do Tesly Rožnov, kde pracoval na úseku Práce a mzdy. Při zaměstnání absolvoval večerní průmyslovou školu Vakuové elektroniky.

V roce 1958 byl v podniku Tesla založen pod hlavičkou Svazarmu Autoklub, do jehož činnosti od počátků Antonín Valenta zapojil, pracoval v mototuristickém oddílu. Od roku 1973  byl Autoklub Tesla Rožnov rozšířen o klub Historických vozidel  pod názvem Veterán Car Club Rožnov. A mezi zakladateli nemohl chybět ani milovník automobilové historie Antonín Valenta. V tehdejší době měl klub až 30 aktivních členů, vlastníků zajímavých vozidel. Přes malou podporu tehdejšího vedení Svazarmu dokázali členové klubu uspořádat řadu hodnotných akcí. Prvním a současníky dodnes vzpomínaným podnikem byla v roce 1974 uspořádaná jízda historických vozidel z Rožnova do Bánské Bystrice.

O rok později se začala psát prvním ročníkem tradice úspěšných soutěží historických vozidel Veteráni Valašskem. Dnes je účastníky i diváky oblíbeným podnikem mistrovství ČR – Pohár historických vozidel Asociace veteran car clubů AČR.

A lví podíl na úspěšnosti této tradiční akce měl právě pan Valenta, jenž byl od roku 2002 až do minulého roku předsedou rožnovského Auto Klubu.

Čest jeho památce!

Sdílet