Skvělý úvod! Michka nezastavily dva pády a v první etapě dojel desátý

Martin Michek rozjel Dakarskou rallye naprosto parádně! Jezdec týmu ORION – Moto Racing Group vybojoval desáté místo v úvodní etapě. Jeho týmový kolega Milan Engel skončil na 29. příčce. Všichni jezdci se prali hned v úvodu s velmi náročným terénem. „Etapa byla úplně šílená, kolem třiceti kilometrů se jelo jenom po poli plných kamenů. Ale výsledek je skvělý, chci neustále nahánět strach těm nejlepším. Mě se jen tak nezbaví,“ prohlásil v cíli Michek, pro kterého je to nejlepší dílčí výsledek. V minulém ročníku byl nejlépe jedenáctý. 

Michek na nejrychlejšího Australana Tobyho Price, dvojnásobného dakarského vítěze, ztratil na 277 kilometrech rychlostní zkoušky 8:10 minuty. A za sebou nechal hodně jezdců z továrních stájí. „Je to určitě velký úspěch, protože kategorie motorek je nejlépe obsazenou na Dakaru a desátá místa si musíme hodně vážit. Nicméně ze zkušenosti víme, že po skvělém výsledku může přijít tvrdý pád, takže makáme dál,“ prohlásil Ervín Krajčovič, šéf týmu ORION – Moto Racing Group.

Přitom špičkový motokrosař v neděli dvakrát s motorkou spadl. „Jednou docela dost, motorka je trošku poškrábaná. Takové brutální kameny vůbec neznám. Snažil jsem se držet tempo, dával si pozor, abych nedostal defekt. Špička ale jede opravdu rychle i na těch kamenech, valí to. Mě rozhodně vyhovuje více měkčí podklad,“ dodal Michek, který v loňském roce bojoval o pozici nejlepšího nováčka Dakaru. Podobně náročnou trať nezažil Milan Engel, který odstartoval do sedmi ročníků nejtěžší maratonské soutěže.

Byla to asi nejvíce kamenitá trať, kterou si na Dakaru pamatuji. V minulém roce to tak kamenité nebylo, spíše se jelo rychle. Takový trial jsem nečekal. Přitom je potřeba zmínit, že na celou soutěž máme jenom šest pneumatik. Nevím, co to pořadatele napadlo,“ dodal Engel, který se pral také s navigací. „Ke konci etapy jsem asi na 8 kilometrů zabloudil společně s Lailou Saniz, nebylo to ideální. Motorka drží perfektně.“ 

Martin Michek přitom v minulém roce měl velké zdravotní problémy – kvůli kolapsu jater skončil na přístrojích, šlo mu o život a hrozila mu transplantace. Vše ale překonal a nyní chce být na Dakarské rallye vidět. „Budu do toho dávat sto dvacet procent. Nejedu jenom za sebe, ale za celý tým, fanoušky a rodinu. Chtěl bych lidem přenášet z Dakaru můj adrenalin, aby mi věřili a fandili mi. To je pro mě také velmi důležité,“ prohlásil Michek.

Pondělní etapa zavede dakarskou kolonu do písku a hlavně dun. „Moc se těším. Neříkám, že mi duny sednout výsledkově lépe, ale je to lepší terén než kameny,“ dodal Michek. „Duny jsem dlouho neviděl. Jsem zvědavý, jak se na nich dostanu do tempa a jak mi to bude sedět,“ tvrdil Engel.

Sdílet