Filip Salač v kvalifikaci vybojoval 11. místo

Druhým dnem dnes pokračoval letošní dvanáctý podnik světového šampionátu silničních motocyklů MotoGP v Aragónu. Na okruh opět vyjel v kategorii Moto3 Filip Salač, český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky. Na programu byl dnes poslední volný trénink a kvalifikace. V té se Filipovi dařilo, suverénně ovládl Q1 čímž postoupil do Q2, kde se mu podařilo vybojovat jedenácté místo.

V dopoledním třetím volném tréninku předvedl Salač dobrou rychlost, ale vlivem penalizace skončil na 19. místě. „Jsem hodně spokojený s dnešním výkonem, opět jsme dokázali, že potenciál pro tento víkend máme. Pouze je škoda té penalizace, kvůli které jsem nemohl jet posledních dvacet pět minut ve třetím tréninku a nedokázal tak postoupit přímo do rychlejší Q2. Přesto jsem v prvních patnácti minutách jel dobře a zajel na již jetých pneumatikách čas 1:58,516. To bylo super a věděli jsme, že až nasadíme měkké pneumatiky v kvalifikaci, budu moci jet ještě rychleji,“ zhodnotil poslední volný trénink český zástupce.

Nástup do Q1 se Filipovi povedl senzačně. Hned v úvodu se totiž prezentoval nejrychlejším časem, který v závěru ještě vylepšil a kvalifikaci tak bezkonkurečně ovládl. Podařilo se mu tedy postoupit do Q2 a mohl zabojovat o exklusivní startovní pozici s nejlepšími jezdci kategorie. V té se dlouho držel v TOP 10, nakonec skončil jedenáctý a do zítřejšího závodu tak odstartuje ze čtvrté řady. Tím také zaznamenal třetí nejlepší kvalifikační výsledek v letošním roce.

„V Q1 jsem od prvního kola vedl, nakonec jsem zajel 1:57,551, což by stačilo v Q2 na první řadu. Tam jsem už ale neměl nové pneumatiky, které jsme použili v Q1 abych postoupil. Druhou kvalifikaci jsem tedy odjel na použitých pneumatikách, zajel čas 1:58,011 a to není úplně špatné, ale závod je až zítra. Věřím, že máme dobrou výchozí pozici, čtvrtá řada je vpředu, takže už se těším na neděli. Teď ještě musíme promyslet směs pneumatik do zítřejšího závodu, každopádně s dneškem jsem spokojený a moc děkuji všem za podporu,“ okomentoval kvalifikaci Filip Salač. Dvanáctý závod letošního šampionátu startuje zítra v 11:00 hodin.

Sdílet