Vítězslav Marek hodnotí sezónu 2020

Vítězslav Marek patří k českým hvězdám juniorského motokrosu. Člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu ČR v letošním roce nemohl odjet všechny závody, které měl před sezónou v plánu. Soustředil se tedy hlavně na republikové závody juniorů, kde se představil za řídítky motocyklu o objemu 85 ccm. Jak hodnotí letošní sezónu? A co plánuje do budoucna? To se dozvíte v čerstvém rozhovoru, který Víťa Autoklubu ČR poskytl.

 

Víťo, jaké byly původní závodní plány před pandemií COVID-19?

V původních plánech jsem měl účast na Mezinárodním mistrovství České republiky juniorů, mistrovství Evropy, německém ADAC a kdybych byl vybrán, tak i na mistrovství světa juniorů.

 

Co z plánů zbylo, jakých závodů ses zúčastnil?

Z plánů mi bohužel zbylo jenom kompletní Mezinárodním mistrovství České republiky juniorů, kde jsem skončil druhý. Na jednom závodě ADAC jsem bral třináctou pozici a odjel jsem celý Přebor SMS Pardubice, kde jsem vyhrál.

 

Pouze jednou jsi závodil za hranicemi ČR. Jaké to byly závody a jak se ti dařilo?

Zúčastnil jsem se závodu ADAC v Německu v hlubokém písku, který se mi celkem vydařil. V první jízdě jsem sice hned z kraje rozjížďky dvakrát upadl a potom jsem to dotáhl už jen na 10. místo. Ve druhé jízdě jsem potom bez pádu dojel na výborném 3. místě, což mi celkově ve velké konkurenci vyšlo na 5. místo. Druhého závodu ADAC jsem se nemohl zúčastnit z důvodu termínové kolize se závodem mistrovství republiky juniorů, a tak jsem v seriálu ADAC klesnul na konečnou 13. pozici.

 

Jak jsi zvládal kombinovat distanční výuku ve škole spolu s přípravami na závody?

Distanční výuku jsem kombinoval s přípravami lépe, než když jsem chodil do školy, protože těch hodin bylo méně a já tak měl více času na tréninky s motorkou.

 

Stal jsi se vicemistrem třídy 85 ccm. Tvým největším soupeřem byl Julius Mikula. Našel se někdo další, kdo vám dokázal konkurovat?

Ano, mým největším soupeřem byl Julek Mikula, se kterým jsme na českém juniorském mistráku předváděli hezké souboje. Dokázal nám konkurovat ještě Noel Zanoc, ale ten poté, asi kvůli hygienickým opatřením, již na Mezinárodní mistrovství České republiky juniorů nejezdil, takže to už bylo jenom mezi námi dvěma.

 

Jak hodnotíš celý český juniorský šampionát? 

Český juniorský šampionát hodnotím kladně, ale trochu mě mrzí první závod v Jiníně, kde jsem jel s naraženou rukou a nabral velkou bodovou ztrátu, která mi už zůstala do konce sezony. I tak jsem ale s druhým místem spokojen.

 

Jaké máš plány na příští sezónu?

Doufám, že už vše bude brzy zase v normálu jako dřív. Pokud vše klapne, tak bych měl v příští sezóně odjet závody Mistrovství Evropy, německého ADAC a českého juniorského mistráku. Pokud se dostanu do nominace tak i závod Mistrovství světa juniorů. Vše samozřejmě na motocyklu KTM 85 ccm.

 

Kdy vidíš svůj přechod na motocykl o objemu 125 ccm?

Na 85 ccm můžu jet ještě dva roky v Evropě a tři roky v Česku, ale vše se uvidí podle situace, jak mi to půjde. Přechod na 125 ccm zatím neplánuji.

 

Jak využíváš svůj volný čas, když se nepřipravuješ na závody?

Ve svém volném čase rád jezdím na kole, ale také mám elektro motorku, na které jezdím také hodně často.

 

Podporuješ ostatní závodníky motorsportu? Koho jsi fanouškem?

Hodně sleduji sociální sítě Czech Motorsport, což mi přináší rychlý přehled napříč motoristickými disciplínami. Nejvíce se mi tam líbí zprávy z českého i světového motokrosu, ale také třeba z ploché dráhy, kde sleduji, jak se daří mému kamarádovi Adamovi Bednářovi.

Foto: Jana Terešáková

Sdílet