Jihočeský krajský přebor v motokrosu má za sebou poslední závod v Klukách

V sobotu, 10. října se v původně plánovaném termínu uskutečnil poslední podnik jihočeského krajského přeboru v motokrosu v Klukách u Písku. Závod se jel za přísných epidemiologických opatření, bez diváků a bez občerstvení, depo bylo rozděleno do sektorů podle jednotlivých tříd, zkrátka vše tak, jak bylo dopředu konzultováno s krajskou hygienickou stanicí, s Obecním úřadem v Klukách a Policí ČR. Závod byl schválen i sportovní autoritou, tedy Autoklubem ČR. Velké poděkování zde patří Josefu Pekařovi z pořádajícího MS Kluky, který i navzdory hned několika udáním dokázal vše zodpovědně zajistit k plné spokojenosti všech příslušných úřadů.

Odměnou pořadateli bylo 128 jezdců na startu, což je na poslední závod sezóny slušný počet. Na startu se dokonce sešlo hned šest letošních mezinárodních motokrosových mistrů! Petr Bartoš a Roman Skalka v MMČR ve třídách Veterán, Kristýna Vítková ve WMX, Václav Janout je letošní mistrem Itálie ve třídě 85ccm, Max Ernecker je mistrem Rakouska v téže třídě a Josef Vrtal se stal republikovým šampionem ve třídě 50ccm. To se běžně na závodě krajského přeboru nevidí! Na rozpravě s jezdci se při minutě ticha zavzpomínalo na nedávno zesnulého technického komisaře jihočeského motokrosového střediska Jana Homolku.

Ve třídě 85ccm potvrdil své kvality zmíněný Max Ernecker z Motosportu Chýnov, který suverénně zvítězil a získal jako jediný jezdec napříč všemi kategoriemi letošní krajský titul bez ztráty bodu před svým týmovým kolegou Dominikem Kučeříkem a Davidem Lupačem z Yamaha Čepelák RT. Zvlášť hodnocenou třídu 65ccm vyhrál úspěšný účastník MMČR Filip Křivan z AMK v AČR Kaplice před benešovským Martinem Smolkou a letošním mistrem padesátek Josefem Vrtalem z ÚAMK Zejax Chrudim, který ve svých devíti letech v KP startuje na motocyklu 65ccm. Přeborníkem kraje se v této třídě stal Moritz Ernecker z Motosportu Chýnov, který si titul zajistil již v předchozím závodě v Kaplici, a tak si v Klukách premiérově vyzkoušel větší motocykl o obsahu 85ccm.

Mezi jezdi třídy Hobby MX2 zvítězil rakouský závodník Florian Stroh z MSC Kronast před Martinem Janů z týmu Husqvarna Promoto. Třetí byl Patrik Pechinger z Dolního Dvořiště, který letos zaznamenal úspěšný závěr sezóny. Titul přeborníka kraje si však i pátým místem pojistil Lukáš Matějík z SMS Střední Čechy. Třídy Hobby MX1 ovládl Stanislav Boukal, který tak jasně ukázal, kdo je letošním králem této třídy, neboť si s velkým náskokem zajistil i vítězství celkové v seriálu. Druhý byl v Klukách plzeňský Tomáš Hanzlík a třetí Milan Sláma z pořádajícího MS Kluky, který je už věkem veterán, závodí však raději s mladšími soupeři.

Ve třídě Veterán 40+ byl nejlepším jezdcem Vladislav Mužík z Motosportu Chýnov. Potvrdil tím vítězství v této třídě i v celkovém hodnocení seriálu. Druhý byl v Klukách Roman Skalka z SXS Form Vision RT a třetí Jan Hůda z 4C RT. V celkovém hodnocení seriálu pak byli tito tři závodníci bodově nejvíce natěsno, takže to bylo zajímavé až do šachovnicového praporu poslední jízdy, Jan Hůda nakonec udržel konečné druhé místo o jeden jediný bod právě před Romanem Skalkou. Zvlášť hodnocené veterány nad 50 let v Klukách vyhrál Roman Skalka, který si titul v této třídě vybojoval již na předchozím závodě v Kaplici. Nejstarší kategorií byli zvlášť hodnocení veteráni nad 60 let, kde vyhrál Západočech Stanislav Svoboda u Kovo Teamu Svoboda, přeborníkem kraje je ale nakonec Miroslav Kukrál z týmu 4C RT.

Třídy MX2 a MX1  (HR Technik Cup) byli v Klukách spojené. Mezi jezdci MX2 byl nejlepším Petr Játi z Yeti Motosportu před Milanem Šťastným v týmu Vegan Motosport a Romanem Šebestou z J.S. MX RT. I přes pár problémů z rozbahněnou klouckou tratí se ale letošním přeborníkem kraje v této třídě stal Jaroslav Strnad z týmu IDS Stavby před zmíněným Milanem Šťastným a matadorem této třídy Janem Cimbulkou z Extreme Motorsportu. Letos se nově v MX2 zvlášť vyhlašovali juniorští jezdci na motocyklech 125ccm do devatenácti let, kde se do čela vyhoupl vítěz klouckého závodu Matyáš Plch z Extreme Motorsportu a stal se tak letošním přeborníkem této nové třídy.

V kategorii MX1 dokázal po delší zdravotní pauze vyhrát ve slušné konkurenci mnohonásobný mistr ČR Martin Michek z HT Group RT jen těsně před Rudolfem Plchem z Extreme Motorsportu, který letos obhájil třetí místo v rakouském šampionátu prestižní třídy OPEN. Letošní veteránský republikový šampión a jeden z neúspěšnějších českých motokrosařů novodobé historie Petr Bartoš z Orion RT by sice mohl jet ve třídě veterán, kde by však neměl v KP konkurenci, a tak stihl vybojovat třetí místo v MX1. Přeborníkem jihočeského kraje se však nakonec stal překvapivě Tomáš Kotěra z SXS Form Vision teamu před Václavem Chalupným z Moto Teamu Excel Racing a Martinem Häringerem ze Zalužan.

Vyhlášení seriálu jihočeského krajského přeboru 2020 proběhne tradičně v KD Chýnov. Termín bude oznámen, jakmile to umožní situace. Budeme také pevně doufat, že sezóna 2021 proběhne již bez omezení, bylo to letos poměrně složité, jak na sestavení kalendářů závodů, jejich organizaci, tak co se týká dodržování vládních nařízení. Chtěl bych závěrem moc poděkovat všem sponzorům, jezdcům, pořadatelům, delegovaným činovníkům a v neposlední řadě též divákům na závodech jihočeského krajského přeboru v motokrosu 2020, že i navzdory uvedeným skutečnostem a komplikacím byli jeho součástí!

Sdílet