Zlatou přilbu ovládl Doyle, překvapil Kvěch

Je za námi nejstarší plochodrážní závodu světa, závodu o Zlatou přilbu a celý program víkendu, který nemá ve světě obdoby. Opět mohli diváci sledovat v pátek mistrovství světa juniorů, letos rozhodoval o titulu jediný závod, ten pardubický. V sobotu se ve Svítkově začala psát historie závodů mistrovství světa v kategorii Flat track, skvělý závod vrcholil soubojem dvanácti jezdců na deset kol a diváci nevěděli chvílemi na co se soustředit. Poté bojovali po šestačtyřicáté junioři o Zlatou stuhu, také tento závod je ve své kategorii tím nejdéle pořádaným. Vrcholem byla nedělní Zlatá přilba.

Příznivci, kterých mohlo přijít pouhé dva tisíce málem naplnili hlediště pátečního a sobotního programu, ten nedělní se stal historicky prvně vyprodaným závodem o Zlatou přilbu. Šílené, že to byla podívaná pro 2.000 diváků. Naštěstí se podařilo klubu zajistit přímý televizní přenos závodu o Zlatou přilbu což zase nebyl tak velká problém, protože Česká televize tento závod vysílá mnoho let. Diváci by za určitých okolností mohli sledovat i páteční závod, ale přenos Eurosportu byl určen pro jiné země než pro české diváky.

Pořadatelé se museli rozhodnout, zda pořádat pro maximálně povoleny počet 2.000 diváků. Hodně energie, a také prostředků, pořadatelé v létě věnovali předchozí alternativě předpokládající rozdělení diváků do jednotlivých sektorů po tisíci. Přestože mají stadion pro 20.000 diváků vyšlo nám to na 7.500 diváků. Rozdělení sektorů odpovídalo počtu vchodů a možnostem jednotlivých tribun. To by se Zlatá přilba konala ve standardním a léta neměnném režimu. Normální závody se jezdí se šestnácti jezdci, Zlatá Přilba jich má na startovní listině 36, za pořadatelem „jde“ startovné, cestovné i ubytování. V Pardubicích tedy chtěli trochu zlevnit, ale zůstat „Zlatou přilbou“ s jejím spravedlivým systémem. No a jednání vůbec nebyla složitá, prakticky skoro všichni oslovení souhlasili, mimochodem pozdější vítěz vrátil podepsaný kontrakt jako první. Jediným problémem pro některé jezdce byla cesta do České republiky, tedy spíše návrat z ní. Karanténa a testy byly problém, který všichni akceptovali.

Nakonec cestu do Pardubic našlo osmnáct juniorů ze třinácti zemí pro finálový závod mistrovství světa, nejlepším z nich byl Austarlan Jaimon Lidsey. Druhý den v sobotu depo naplnilo dvacet šest jezdců Flat track z deseti zemí a nechyběli ani jezdci z Japonska, Argentiny a Brazílie, historicky prvním vítězem závodu mistrovství světa v této disciplíně se stal Ital Francesco Cecchini. Následně je vystřídalo 16 jezdců pro závod o Zlatou stuhu. Také jejich startovní pole bylo složeno s jezdců deseti zemí. Na nejvyšší stupeň vystoupil Polák Jakub Miśkowiak.

Nedělní vrchol pardubického plochodrážního víkendu ovládl v konkurenci čtyřiadvaceti jezdců ze třinácti zemí Australan Jason Doyle. Podařilo se mu jako třetímu jezdci v historii po Dánu Olsenovi a jeho krajanu Adamsovi vyhrát třikrát za sebou. Skvělé druhé místo devatenáctiletého Jana Kvěcha a čtvrté Václava Milíka potěšilo české fandy v hledišti i u televizorů. Pardubický plochodrážní víkend se i v této těžké době omezující život kolem nás a přes všechny problémy z toho plynoucí opravdu povedl.

Foto: Petr Makušev

Sdílet