Aktuality z 265. zasedání Prezídia Autoklubu ČR

V úvodu 265. zasedání Prezídia, které se konalo 8. září 2020, byl schválen zápis z minulého jednání. Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček poté informoval o dotačním programu Covid Sport, který vyhlásila Národní sportovní agentura. Lhůta pro podávání žádostí byla prodloužena až do 30. září 2020. „K dnešnímu dni evidujeme deset žádostí, které podle vypsaných podmínek podávají přímo naše kluby. My jim samozřejmě pomáháme s administrací a komunikujeme s Národní sportovní agenturou,“ informoval Jan Šťovíček s tím, že celkový objem žádostí je 1,5 milionu Kč. Připomněl, že celkový objem programu je sice 1 mld Kč, ovšem podmínky výzvy jsou restriktivně nastaveny tak, že žádat může jen velmi úzký okruh klubů. S ohledem na to se nyní uvažuje o vypsání programu Covid Sport II se změnami podmínek. „To je určitě dobře, pomohlo by to i našim klubům, věřím, že v této výzvě budou aktualizované podmínky, aby bylo možné žádat o náhradu dalších nákladů, které byly vynaloženy v souvislosti s mimořádným stavem kvůli koronaviru,“ vysvětlil Jan Šťovíček. Žádosti o dotace na rok 2021 by měly být vyhlášeny Národní sportovní agenturou v dřívějším termínu než tomu bylo v minulém roce ze strany ministerstva školství mládeže a sportu. „Nám se právě při administraci Covid Sport osvědčila pomoc klubům jako zastřešující organizace při komunikaci s Agenturou a sekretariát Autoklubu nabídne pomocnou ruku i při podávání žádostí o dotace Můj klub a Významné sportovní akce – VSA na příští rok,“ zdůraznil Jan Šťovíček.

Prezident Autoklubu ČR pochválil za rozvíjející se spolupráci s Federací klubů historických vozidel viceprezidenta pro zájmovou činnost Františka Čečila a prvního viceprezidenta Stanislava Mináříka. I díky ní proběhly v srpnu dvě krásné veteránské akce spojené s Autoklubem ČR, a to vzpomínková jízda 1000 mil československých a jízda pravidelnosti do vrchu Zbraslav–Jíloviště. „Tyto dva podniky veřejnost nemohla minout, měli jsme přímé vstupy v televizích, rádiích, reportáže i v hlavních vysílacích časech, mělo to obrovskou publicitu. Podařilo se nám zpropagovat Autoklub, byli jsme vidět. Veterány baví širokou veřejnost, která třeba nesleduje motorsport, takže jsme se zviditelnili v širší společnosti. Navíc, obě akce se opravdu povedly, ohlasy byly výborné,“ zhodnotil Jan Šťovíček.

Prezídium se dále zabývalo přípravou XVI. Valné hromady Autoklubu ČR, která je naplánovaná do prostor klubového domu v Opletalově ulici na 21. listopad. Diskutovala se možná organizace rozdělení budovy do jednotlivých sektorů, aby bylo umožněno konání XVI. Valné hromady i za očekávaných zpřísňujících se opatření kvůli koronavirové nákaze. Valné hromadě budou předcházet krajské konference, které by měly probíhat od 26. října do 10. listopadu. Prodiskutovány a poté usnesením schváleny byly dokumenty související s přípravou XVI. Valné hromady.

Následovaly zprávy viceprezidentů pro sport. „Rozjeli jsme soutěže skoro ve všech disciplínách, vypadá to, že ve všech vyhlásíme mistry republiky. Nejhorší je situace silničních závodů na přírodních okruzích, podařilo se uspořádat pouze jeden podnik v Nepomuku. Ve spolupráci se slovenskými kolegy nastaly určité změny v Adria Cupu. Pro mě je nejdůležitější, že funguje miniracing, líheň silničních jezdců. Dobře jsme na tom v motokrosu, národní šampionát se jede ve všech kategoriích. Díky tomu, že u nás letos jezdí i zahraniční jezdci, má velmi vysokou úroveň. Daří se trialu, enduru, v ploché dráze držíme s Poláky pořadatelství mistrovství světa i Evropy. Díky Adamu Bednářovi, členu ACCR Czech Talent Teamu máme titul mistra Evropy v kategorii do 125 cm3, na Slovensku získal Jan Kvěch evropský titul v kategorii do 19 let. Rozběhla se i mototuristika,“ komentoval poslední vývoj Petr Moravec, viceprezident pro motocyklový sport. „Jedeme podle improvizovaných kalendářů. Zrušeno bohužel byl mistrovství Evropy historických závodních automobilů, což nás samozřejmě mrzí. Při závodech do vrchu v Lanškrouně bohužel došlo při zahájení sobotních tréninků k úmrtí jezdce. Patří velké poděkování pořadateli a činovníkům, že tuto nešťastnou situaci velmi dobře zvládli,“ uvedl Jiří Valenta, viceprezident pro automobilový sport.

Letošní veteránská sezóna se koná spíše ve znamení srazů a vyjížděk. Jediné soutěže se letos konají ve Veselí a ve Fryštáku. Na 24. října plánujeme výroční konferenci Asociace veteran car clubů, budeme přijímat nový klub z Rožmitálu. Podobná situace je u karavanistů, pořádají se spíše klubové akce a setkání. 9. a 10. října bychom se měli účastnit odložené výstavy For Caravan na výstavišti v Letňanech. Máme připraveny exponáty, šest vozidel. V závěru srpna se konal Memoriál Jiřího Bergra zdravotně postižených motoristů, účastnilo se 31 posádek vozidel s ručním ovládáním,“ shrnul dění v zájmové činnosti viceprezident František Čečil. „Z důvodu koronaviru bylo zrušeno jarní setkání členů, nyní jsme na výboru projednávali termín podzimního, které je plánováno na 7. listopadu. Uvidíme, zda za v tu dobu platných pravidel shromažďování osob ve vnitřních prostorách bude moci proběhnout,“ sdělil Evžen Erban, předseda Klubu závodníků veteránů a všechny členy Prezídia pozval, aby využili možnosti promluvit s legendami našeho motoristického sportu.

Příští zasedání bylo stanoveno na 16. září 2020 v 10.00 hodin formou videokonference.

Sdílet