Komunální elektromobil Enviel společnosti NWT testují v ostrém provozu první zástupci měst

Zlín, 29. září 2020 – Komunální elektromobil Enviel od start-upu ENVIEL Systems technologické a inovační společnosti NWT má za sebou svůj první „ostrý provoz“. První zastávkou na mini tour po městech a obcích byly Buchlovice, kde se užitkový vůz podílel na svozu biomasy po údržbě trávníků. Další stanoviště jej čeká v Praze. Elektromobil tak při odlišných podmínkách práce postupně otestují ti nejdůležitější – koncoví uživatelé, na základě jejichž připomínek doladí společnost ENVIEL Systems, s.r.o. poslední detaily.

První český elektromobil Enviel boří předsudky od samého začátku. Ukazuje, že i komunální služby můžou mít pozitivní vliv na vizuální podobu města a zároveň nerušit jeho obyvatele. Do společnosti jej ENVIEL Systems uvedlo poprvé na podzim roku 2019 před sídlem Autoklubu České republiky v Praze. Nezůstalo ale jen u představování. Během deseti následujících měsíců stihl elektromobil hned několik odborných kulturních akcí, závěrečné homologační zkoušky brzd i testování v reálném provozu.

Start-up nepodpořilo NWT náhodou. Společnost už delší dobu soustředí své aktivity na trvale udržitelný rozvoj i celosvětovou environmentální politiku. Právě Enviel je synonymem pro tichý a čistý provoz. Multifunkční vozy s celoročním využitím jsou vhodné ke správě parků, údržbě zeleně, úklidu, pracím na staveništi nebo správě výrobních areálů.

Přináší bezemisní provoz, nízké náklady, ergonomický uživatelský komfort a celou řadu dalších nadstandardních funkcí. Díky svým rozměrům se dostane i do obtížně dostupných a frekventovaných míst. Je dokonale přizpůsobivý. Zapadne, neruší a díky variabilním nástavbám, vysokému výkonu a pohonu 4×4 si s přehledem poradí s celoroční údržbou měst a obcí. Budoucím majitelům navíc slibuje, že za 5 let ušetří až 600 000 Kč za provoz oproti konvenčním komunálním vozidlům.

Enviel je v průběhu roku k vidění na řadě odborných konferencí a veletrhů. V srpnu se zúčastnil již 24. ročníku nejvýznamnějšího odborného veletrhu komunálních, silničářských, hasičských a dalších speciálních vozidel v areálu jičínské firmy KOBIT, kde si veřejnost mohla prohlédnout více než 60 strojů, mezi kterými se našly i ty bezpilotní, dálkově ovládané nebo ryze elektrické.

O vozidlo s nízkými provozními a servisním náklady a nulovými emisemi byl velký zájem především z řad ekologicky smýšlejících návštěvníků a z řad zastupitelů obcí, kteří cítí nadcházející potřebu změny filozofie v provozu městských firem a směřování komunální politiky k tzv. zeleným městům,“ shrnuje akci společník Envielu, Ladislav Chudý.

Hned následující týden byl Enviel k vidění také v Brně v expozici firmy I-TEC Czech na veletrhu URBIS SMART CITY FAIR 2020. Na konferenci chytrých řešení se setkaly desítky představitelů středoevropských měst a obcí spolu s lídry v inovacích, aby si předali zkušenosti, nápady a příklady konkrétních řešení, jak správně koncept Smart city v městech rozvíjet.

Řada lidí s technologiemi nesouzní v domnění, že nás připravují o jistou intimitu, ale já si myslím, že právě koncept Smart City je perfektním důkazem toho, že se technologie dají směřovat smysluplně tak, aby bylo zdraví zachováno nám i naší planetě.

Přivádí totiž k životu principy udržitelného rozvoje s vizí vzájemného propojení a harmonizace. Představte si třeba odpadkové koše na solární energii, budovy, co se o sebe samy postarají, veřejné osvětlení, které svítí, jen když jste zrovna poblíž a k tomu všemu všudypřítomnou elektromobilitu,“ říká společník Envielu, Ladislav Chudý.

Co se týče plánů do budoucna má společník Envielu, Ladislav Chudý, jasno: „Intenzivně pracujeme na zavedení cenných zkušeností od koncových uživatelů do finální podoby produktu a na začátku sériové výroby. Současně považujeme za velmi důležitý přímý kontakt s uživateli našeho vozidla, a tedy budeme intenzivně pokračovat v jeho předvádění a zkoušení v provozech našich potenciálních zákazníků.“

O společnosti NWT

Společnost NWT patří už čtvrtstoletí mezi nejvýznamnější technologické a inovační firmy České republiky. Má bohaté zkušenosti s poskytováním poradenských a mentorských služeb z oblasti IT, inovativních oblastí průmyslu, stavitelství i zemědělství.

Díky spolupráci se špičkami v oblasti hardwarového a softwarového vybavení a týmu školených specialistů nabízí vysoce efektivní řešení IT infrastruktury. Datové centrum certifikované dle ISO 27001 a dostupné cloudové služby s velkým důrazem na zachování bezpečnosti.

 

Sdílet