Zemřel Břetislav Enge

Ve věku 70 let zesnul úspěšný automobilový jezdec Břetislav Enge, legenda českého motorsportu. V 70. a 80. letech minulého století startoval v kontinentálním šampionátu cestovních vozů. Výčet úspěchů Břetislava Engeho je dlouhý a vybrat ten největší není vůbec snadné.

Byl třeba členem vítězného týmu, který zajistil škodovce evropský mistrovský titul značek v závodech cestovních vozů na okruzích v roce 1981. O pět let později se stal jezdcem BMW stáje Václava Bervida seniora, jejímž týmovým manažerem byl Stanislav Minářík, v současnosti první viceprezident Autoklubu ČR. „Pro mne byl Slávkovým největším závodem 24 hodin Spa Francorchamps v roce 1991, kde pilotoval BMW M3. Slávka Engeho v posádce doplňovali nadějní mladíci, Belgičan de Liedekerke a Václav Bervid junior. Závod se pro naši posádku ze začátku vyvíjel dobře, problémy nastaly až o půlnoci. Napřed předčasně zastavil de Liedekerke, který výrazně zpomalil a nechal se vystřídat Vašíkem Bervidem .Ale ten přijel brzy do boxů přiotrávený výfukovými plyny, které vinou prasklé příruby pronikaly do kokpitu. Zatímco jsem Vašíka doprovázel na ošetření do lékařského centra, do vozu usedl Slávek a kroužil s železnou pravidelností na vteřinu sám neuvěřitelných šest hodin takřka bez střídání. Byl to od něj vpravdě heroický výkon. Nakonec z toho bylo deváté místo v celkové klasifikaci a druhé místo ve třídě,“ zavzpomínal Stanislav Minářík.

Břetislav Enge třikrát obdržel Zlatý volant v kategorii okruhů, a to v letech 1982, 1984 a 1993. Jezdil také závody do vrchu, v roce 1994 se stal vicemistrem Evropy. Před šesti lety lety se k motorsportu vrátil, když navázal na své starty v rallyových závodech. S dcerou Lucií v roli spolujezdce dvakrát vyhrál v Rallye Bohemia historických vozů. Jeho syn Tomáš se zapsal do historie jako první český jezdec ve formuli 3000 i formuli 1 či zámořském seriálu IndyCar.

Čest jeho památce!

Sdílet