Bitvu šampionů v Jiníně ovládli Bax s Mussetem

V sobotu 12. září pokračovalo Mezinárodní mistrovství České republiky sajdkár a čtyřkolek na trati v jihočeském Jiníně. Vzhledem k velkému množství zrušených seriálů v zahraničí se na start postavili také světové hvězdy FIM Sidecar Motocross World Championship v čele s úřadujícím světovým šampionem Etiennem Baxem a jeho předchůdcem z roku 2018 Belgičanem Marvinem Vanluchenem. Druhé housle rozhodně nechtěli hrát ani české posádky, řada diváků se v perfektně připraveném areálu MX Enduro parku těšila také na republikové závody čtyřkolek či Přebor sajdkár. Součástí závodní soboty byl také vložený závod motokrosu dětí. 

Hned kvalifikace republikových sajdkár přinesla překvapení. Tím bylo až šesté místo posádky  Vanluchene – van den Bogaart, zkušenější sledující však tušili, že závod začíná až odpoledne a výsledky kvalifikace nemusí mnoho znamenat. To se záhy potvrdilo. Vítězové kvalifikace Bax s Mussetem měli hned po startu první jízdy obrovskou krizi, kterou jen se štěstím ustáli, holeshot si tak připsal Vanluchene a ujal se vedení před svým holandským rivalem. Ke smutku mnoha fanoušků se vůbec nepodařilo odstartovat dvojici Veldman – Čermák. Divoký začátek první jízdy byl bohužel krátce na to zcela nepodstatný. Po nehodě jedné z posádek byl závod zastaven a následoval nový start. Na ten v poslední možné chvíli za potlesku fanoušků doslova přiletěli z depa Veldman s Čermákem a mohli se tak znovu zapojit do soubojů.

Opakovaný start již Baxovi s Mussetem vyšel a suverénně první závod ovládli. Loňští mistři republiky Kolenčík s Hejhalem si po velmi pěkném výkonu dojeli pro stříbro a velká bitva se strhla o bronzovou pozici. Tu dlouho drželi Vanluchene s van den Bogaartem, nedlouho před koncem je však přeskočila dvojice Veldman – Čermák a světoví šampioni z roku 2018 se tak stali smutnými hrdiny prvního závodu, když na ně nakonec zbyla pouze bramborová pozice. TOP 5 uzavřeli bratři Boukalové, šestí dokončili Peter se Zatloukalem a sedmou pozici po pěkném startu z druhé řady vybojovala dvojice Černý – Chopin.

Druhá jízda slibovala opět zajímavou podívanou, ale také při tomto startu nenechali nikoho na pochybách Bax s Mussetem, na úvodní kopec vyjeli jako první a své vedení udrželi až do cíle. Za nimi opět následovala dvojice Kolenčík – Hejhal, těm se bohužel nepodařilo udržet stříbrnou pozici a v průběhu závodu je přeskočili Vanluchene s van den Bogaartem, i to ale stačilo české posádce k celkovému stříbru před hvězdným Belgičanem. Optimální start do druhé jízdy neměli Veldman s Čermákem, nakonec se jim podařilo probít alespoň na čtvrtou pozici a dál vládnou celkovému pořadí seriálu. Pátí dojeli opět Boukalové, šestý Peter se Zatloukalem a sedmým místem si spravili chuť po výpadku v první jízdě Polívka s Rotou. Skvělým startem potrápili řadu favoritů Herclíkovi, v průběhu jízdy si však neudrželi rychlost a cílem projeli jako devátí.

Mezinárodní mistrovství České republiky čtyřkolek mělo atraktivní průběh, ale nakonec jednoznačný výsledek. V obou rozjížďkách se na stupně vítězů postavila trojice v pořadí Kašpar – Sůsa – Tuček, mezi juniory dominoval Jan Brhel. Přebor SIDE ovládli Peták s Hotovým, mezi veterány zvítězili Křížovi a třída Veterán klasik se stala kořistí Pokorného s Poledníkem. Vloženého závodu dětí na motocyklech 50 ccm a 60 ccm se zúčastnilo 8 závodníků a všichni předvedli velice pěkné výkony přestože pro některé z nich to byl úplně první závod v životě. Je vidět, že jinínský klub práci s mládeží myslí vážně a nezbývá než popřát mladým závodníkům hodně štěstí do jejich snažení. Seriál MMČR sajdkár a čtyřkolek pokračuje za dva týdny v západočeských Dobřanech.

Foto text: Vandraq Studio, Michal Mirvald

Sdílet