Memoriál Jiřího Bergra 2020 se vydařil

Již druhý ročník mezinárodního mistrovství České republiky automobilů s ručním ovládání automobilů se konal pod názvem Memoriál Jiřího Bergra. Poslední srpnový víkend se odjel na autodromu v Sosnové u České Lípy a v okolí Liberce. V liberecké Aréně proběhlo i slavnostní vyhlášení vítězů.
Jiří Bergr byl známý jako talentovaný automobilový závodník. Na svém kontě měl například vítězství v Rallye Liberec 1974. V roce 1978 měl na závodech ve Zvolenu těžkou nehodu, po které zůstal upoutaný na invalidní vozík. Dlouhá léta působil v Autoklubu České republiky, byl předsedou Výboru zdravotně postižených motoristů, podílel se také na vzniku a pořádání mezinárodního mistrovství republiky automobilových závodů handicapovaných motoristů. Opustil nás v roce 2018 ve věku 82 let. „Druhým rokem Jirka dozoruje závody z míst nejvyšších, z nebe. Myslím, že i letos se za nás nestydí. Pokračujeme dál v jeho odkazu,“ vzpomněla legendu Autoklubu ČR Gabriela Knapová, organizátorka soutěže.


Předpověď slibovala na páteční večer a sobotu déšť. Hned po příjezdu do Sosnové sice spadlo pár kapek, ale mraky vystřídalo slunečné počasí, které vydrželo po celý Memoriál. „Letošní ročník šlapal, jak jsme si nalinkovali. Dodržovali jsme časový harmonogram, počasí tak akorát. Disciplíny tradiční, až na sprint, který jsme kvůli nedostatku prostoru trošku modifikovali. Troufám si říci, že byl i zábavnější. Byl dlouhý sto metrů, a stejná vzdálenost se jela také na zpátečku,“ vysvětlila Gabriela Knapová.
Celý sobotní den patřil automobilové orientační soutěži, která se skládala ze tří disciplín. Stejně jako loni ji postavil Rudolf Sobota, bývalý jezdec a pořadatel automobilových orientačních soutěží. „Moc nás letos nešetřil. Stále bylo třeba být ve střehu, ani na chvilku neusnout na vavřínech. Nejen navigátoři si AOSku užili. Trať vedla krásnou krajinou, cestou necestou, samou zatáčkou, takže se i řidiči zapotili,“ vylíčila se smíchem Gabriela Knapová.


Slavnostní vyhlášení probíhalo pod taktovkou populárního moderátora televizních novin Petra Suchoně v krásných prostorách moderní hokejové Arény v Liberci. „Celý večer nám hrála živá kapela Sixpack, kapela vnuka Jiřího Bergra. O to emotivnější bylo vyhlášení vítězů, kdy za vítězoslavných fanfár byli vyhlašováni ti nejlepší závodníci,“ vylíčila Gabriela Knapová. Ceny přejímali z rukou Františka Čečila, viceprezidenta Autoklubu ČR pro zájmovou činnost, vyhlášení si nenechal ujít ani Vladimír Chomát, předseda Asociace caravan clubů AČR. Na předávání cen se podílel také ředitel Memoriálu Jiřího Bergra 2020 Jan Cihelka, a nesměla chybět ani Alena Burianová, která se dlouhá léta nezištně podílí na činnosti Asociace zdravotně postižených motoristů AČR.
„Letošního ročníku se účastnily i nové posádky, věříme, že se jim závod líbil a uvidíme se nejen s nimi i v roce příštím,“ uzavřela Gabriela Knapová.

Obrovské poděkování organizátorů velké spoustě lidí:
p. Cihelka – za to, že se ujal prezidentování závodu a krásně nás na okruhu odstartovával, za ceny;
Ing. Sobota a jeho tým – za postavení jízdy zručnosti a vytvoření krásné AOSky;
p. Klásek – za postavení slalomu a jízdě na okruhu a zařízení a vyřízení všeho možného a nemožného;
Justovým – za časomíru, počítání výsledků a postavení sprintu;
Světlance Burešové – za celoroční pomoc s přípravou závodu a jejímu týmu za technické zázemí při závodě;
Pí Burianové a panu Čečilovi, že nás přišli podpořit. Panu Chomátovi navíc za ceny.
Kapele Sixpack za krásnou muziku na závěrečném večírku;
Petru Sekavcovi – za nafocení krásných snímků;
Jakubu Rozboudovi – za zachycení atmosféry na videu.

A velké poděkování také patří sponzorům a partnerům, společnostem EKSER, WARMUP, SONAX a Autoklubu ČR, bez jejichž přispění a pomoci by se závod nemohl konat.

Sdílet