Opustil nás Josef Švorc

V pondělí 7. září zasáhla motoristických sport v České republice smutná zpráva. Po těžké nemoci zemřel Josef Švorc z Dobřan v Orlických horách.

Josef Švorc patřil už od svého mládí k úspěšným východočeským motokrosařům. Jako všichni začínal tehdy ve třídě do 175 ccm. Pak se dostal přes třídu 250 ccm do nejsilnější třídy 500 ccm, kterou jezdil mnoho let. Hlavně v 70. letech patřil k absolutní východočeské motokrosové špičce. Několikrát startoval i v seriálu mistrovství Československa 500, kam si postup musel vybojovat na přeborových podnicích. Mimo to vítězil i v závodech do strmého vrchu. V zimním období pravidelně jezdil motoskijöringové závody, které se tehdy jezdily v Orlických horách jako místní podniky. I v nich získával ta nejlepší umístění.

Později pracoval v Automoto klubu v AČR Dobřany na organizování všech závodů v autokrosu, motokrosu, motoskijöringu a dalších. Závodní areál v Dobřanech byl jeho životem a v posledních letech také vedl jako předseda místní klub. Ten svou vytrvalou prací dostal na velmi vysokou úroveň a závodníci se tam rádi vracejí. Patřil k partě lidí, která dokázala motoskijöring posunout až na dnešní úroveň, kdy se motoskijöring jezdí od roku 1998 jako oficiální závody Mistrovství ČR. Dále se významně podílel na propagaci českého autocrossu pořádáním Evropského poháru a závodů Mistrovství ČR.

Věnoval se motokrosové a motoskijöringové kariéře svého syna, který byl v roce 2007 mistrem ČR v motoskijöringu. Pochopitelně pomáhal i svým vnukům ve sportovní kariéře.

V poslední době se významně podílel na výchově autocrossové mládeže pořádáním jejich závodů a soustředění.

Čest jeho památce!

 

Sdílet