Skvělá podívaná v Pacově

Pátý závod letošní sezóny Kůta MMČR v jihočeském Pacově nabídl skvělou podívanou. Velké množství diváků tak mohlo sledovat krásné jezdecké souboje o body do celkového hodnocení v každé závodní třídě. Do hry navíc promluvili i jezdci, kteří prozatím sledovali pódiová umístění z dálky.

V Lokti se Maximilian Nagl (Haas Racing Team) nepostavil na nejvyšší stupínek, v Pacově už ano. Zdejší trať mu vyhovovala a nedopustil se žádné chyby, která by ho stála umístění. Povedly se mu i starty. Ve druhé jízdě bral holeshot a v té první se o něj podělil s celkově druhým Martinem Krčem (Sixtynine MXRT s.r.o.), který na minulém mistrovském závodě chytl neskutečné tempo a oko každého fanouška potěší sledovat jeho jízdu. Krč se v obou rozjížďkách dokázal držet Nagla a ukazuje, že bude pravidelným aspirantem na pódiová umístění. Václav Kovář (HT Group Racing Team) skončil v cíli se stejným počtem bodů jako jeho soupeř Krč. Rozhoduje však druhá jízda, tudíž Kovářovi připadlo celkové třetí místo v pacovském závodě. Filip Neugebauer (Osička MX Team) dokončil každou z rozjížděk na čtvrtém místě a i celkově mu připadlo místo těsně za pódiem. Filip hlavně ze začátku každé rozjížďky dokázal potrápit své soupeře. Nový motocykl napomohl Dušanovi Drdajovi (Yamaha Čepelák Racing Team) chytit to správné závodní tempo. V Pacově byl pátým nejlepším závodníkem třídy MX1. Poslední dobou se daří i Petrovi Michalcovi (PuriCure Team), který je nenápadným jezdcem. Celkové šesté místo však ukazuje jeho zkušenosti. Jakub Mencl (MTX Racing Team) bral na trati, kde je jeho tým doma, celkovou sedmou pozici. Osmý skončil německý závodník Tim Koch. Deváté místo bral Petr Bartoš, který jel již tradičně dvě třídy. Do TOP10 se vešel i Roman Mňuk (Mňuk Racing Team z.s.), který nasbíral 22 bodů do celkového hodnocení.

Ve třídě MX2 se na start nepostavil lídr Michael Sandner (Motosport Chýnov v AČR), který tak umožnil českým a slovenským závodníkům promluvit do bojů o pódiová umístění. Tím nejlepším jezdcem se stal slovenský závodník Šimon Jošt (Osička MX Team). Šimon si pro zlatý pohár vyšplhal poprvé v letošní sezóně Kůta MMČR a druhé pódiové umístění pro něj bude motivací do dalších závodů. Poprvé se během této sezóny podíval na stupně vítězů navrátilec Marek Sukup (HT Group Racing Team). Ten dojel v první rozjížďce na druhém a ve druhé na třetím místě. Celkové třetí místo znamenalo první pódiové umístění pro Jana Wagenknechta (Haas Racing Team). Wagenknecht hlavně ve druhé jízdě ukázal svou rychlost a výdrž. Jakmile se dostal na první pozici, nepustil před sebe žádného soupeře. Předchozí den se mu povedlo vyhrát třídu MX2 Junior na juniorském šampionátu. Petr Rathouský (Orion Racing Team) na celkovém čtvrtém místě ukázal, jaký je bojovník. Pro Rathouského to byl totiž premiérový závod na čtyřtaktní dvěstěpadesátce a hned v první rozjížďce bojoval s mnohem zkušenějšími závodníky. V té druhé dokonce nejlépe odstartoval a vedl celé startovní pole. Byl však donucen zajet do pitline, což ho stálo ztrátu několika bodů. Stejně jako Wagenknecht vyhrál i Rathouský na MMČR Juniorů, tentokrát však třídu 125 2T. Vyrovnané výsledky zajížděl slovenský závodník Denis Poláš. Patrik Liška (HT Group Racing Team) se během závodu dopustil několika chyb a celkový součet bodů mu stačil na šesté místo. Celkově sedmý skončil Pavol Repčák ze Slovenska, kterého následoval osmý Petr Játi a devátý Jozef Posluch. Tomáš Pikart uzavíral desítku nejlepších.

Třída Žen nabídla také skvělou podívanou. Hlavně na předních příčkách pořadí se závodnice několikrát vyměnily. V Pacově byla nejlepší závodnicí Rakušanka Elena Kapsamer (Motosport Chýnov v AČR), která dokázala první rozjížďku vyhrát a ve druhé rozjížďce skončila druhá za Kristýnou Vítkovou (Yamaha Čepelák Racing Team). Kristýna si chtěla napravit reputaci ze závodu v Lokti. To se jí vydařilo a celkové druhé místo v Pacově je toho úkazem. Stále si tak udržela červenou tabulku pro lídra třídy. Anne Borchers, která je průběžně devátou ženou na mistrovství světa, brala v Pacově celkové třetí místo. Celkové čtvrté místo zaujala Barbora Laňková (Orion Racing Team), která hlavně v první jízdě ukázala svou vytrvalost a snahu útočit na pódiová umístění. Zkušená závodnice Lucie Simonová skončila na pátém místě. Alexandra Massury (Motosport Chýnov v AČR) závodící na stopětadvacítce brala šesté místo. Sedmá celkově skončila rakouská závodnice Sarah Schnelzer (Motosport Chýnov v AČR). Se stejným počtem bodů skončila osmá Kristýna Tomišková (Team Motokrosová Škola CZ), devátá Alina Barthel (Motosport Chýnov v AČR) a do desítky nejlepších nakoukla i Aneta Čepeláková (Yamaha Čepelák Racing Team).

Ve třídě Veteránů jsme mohli vidět klasický letošní výsledek. S plným počtem bodů vyhrál nestárnoucí Petr Bartoš (Orion Racing Team), jezdec čtyř závodních rozjížděk. Celkově druhým jezdcem byl Martin Žerava (KRTZ Motorsport). Spolu s Bartošem nasadili v obou jízdách obrovské tempo a soupeřům ujeli o více jak 40 sekund. Třetí místo si hlídal a nikam se nehnal Radek Toman (Promoto Husqvarna Racing Team). Toman věděl, že na dvojici Bartoš – Žerava nemá a musel se spokojit se třetím místem. Poprvé se na letošním Kůta MMČR objevil Marek Palička, který bral při své premiérové účasti celkové čtvrté místo. Martin Brádka zajel také povedený závod. Ve druhé jízdě potřápil i Tomana a celkově mu patří páté místo. Šesté místo bral Vladislav Mužík (Motosport Chýnov v AČR) a se stejným počtem bodů dojel sedmý Georg Hammerl (Motosport Chýnov v AČR). Celkové osmé místo bral Zdeněk Pučálka (KRTZ Motorsport), devátý skončil Pavel Kňava a desátý Jan Hůda (4C Raing). V kategorii Veterán 50+ se daří celkově prvnímu Romanu Skalkovi (SXS Form Vision Racing Team). Petr Dokopil (KRTZ Motorsport) dokončil závod v Pacově na druhém místě. Bronzovou pozici bral východočeský závodník Josef Nesejt.

Sdílet