Kramolín ovládli zahraniční jezdci

Na motokrosové trati v Kramolíně u Nepomuka zahájili v neděli 30. srpna prvním závodem svou sezónu jezdci Mezinárodního mistrovství České republiky sajdkár a čtyřkolek. Závodníci ve všech kategoriích se museli poprat s náročným a řádně pokropeným terénem, který potrápil nejen jezdce, ale také jejich techniku. Na dlouho očekávané závody dorazili i zahraniční závodníci, což kvitovali především fanoušci, kterých se přes nepřízeň počasí sešlo u trati velké množství.

Nejrychlejší čas v kvalifikaci zajela holandsko-česká posádka Veldman – Čermák, ti za sebou nechali i desetinásobného mistra světa Willemsena se spolujezdcem Lebretonem. Na třetím místě skončili úřadující republikoví mistři Kolenčík s Hejhalem. Do první deštivé rozjížďky nastoupilo 17 nejodvážnějších posádek, holeshot si připsali bratři Boukalové, ale zpět do prostoru startu přijela po úvodním kole na první pozici sajdkára se startovním číslem 20 a dvojicí Kolenčík – Hejhal. Do vedení se ovšem brzy dostal hvězdný Willemsen a vedení si udržel až do cíle. Holanďan tak navázal na své zdejší vítězství v první rozjížďce při mistrovství světa v roce 2017. Velkou stíhací jízdu předvedla v cíli druhá posádka Veldman – Čermák, těm se nepodařil rozjezd a startovní žebřík přejeli jako úplně poslední. Třetí skončili Wilkinson s Cuchem závodící v barvách českého týmu SiX-3 SSW Czech Racing Team. Ve druhé rozjížďce si první dvě posádky vyměnily pozice v cíli. Veldman s Čermákem se tak stali nejen vítězi celého závodu, ale také jeho největšími hvězdami, když z poslední pozice po startu první jízdy nakonec vyválčili celkové vítězství. Třetí skončila znovu britsko-švýcarská posádka Wilkinson – Cuche a obsadila tak bronz i v celkovém pořadí. Nejlepší českou posádkou byla bratrská dvojice Jan a Pavel Boukalovi v barvách týmu BO MOTOR-OIL Racing Team, kteří brali dvě čtvrtá místo a v obou rozjížďkách si vzali bedlivě sledovaný holeshot.

Mezinárodní mistrovství České republiky v kategorii čtyřkolek ovládli polští závodníci. Kvalifikaci ovládl a nejrychlejší čas zajel Kacper Mieszkowski, kterému dle jeho slov bahnitý povrch výborně sedí. Druhý kvalifikační čas bral Nikolaj Gmerek a třetí Wiktor Kusmierczak.  Mieszkowski ovládl i první jízdu a 29 sekund za svými zády nechal Zdeňka Poláčka v dresu SiX-3 SSW Czech Racing Team. Třetí skončil Nikolaj Gmerek. Do druhé jízdy odstartovalo pouze devět závodníků. Tím nejrychlejším byl opět Kacper Mieszkowski, za ním dokončil těsně Kacper Kaluza a německý závodník Wilhelm Rudolph prolétl pod šachovnicovou vlajkou jako třetí. Nejlepším závodníkem z České republiky se stal celkově třetí Zdeněk Poláček.

Jednou z nejobsazenějších jízd byla i spojená třída PČR Side Veterán, PČR Side Veterán Klasik a PČR Side. Přebor ČR Side ovládli Radek Procházek s Miroslavem Dubským, kteří brali celkově 47 bodů. Druhá skončila posádka Radek Poslušný – Tomáš Rozhoň a třetí pozici vybojovali Mach se Zoubkem z týmu BO MOTOR-OIL Racing Team. Veterán klasik vyhrála domácí posádka Miroslav Pokorný a Jan Poledník, druhý skončil Jan Všetečka s Michalem Kožnarem a na stupně vítězů se postavili i Tomáš a Stanislav Bolfovi. Kategorii Veterán vyhráli Jaroslav a Libor Křížovi, reprezentující barvy Promotorsport z.s., druzí skončili Vítězslav Pechr s Martinem Stratilem. Stanislav Hutira se spolujezdcem Zdeňkem Plhákem brali třetí místo.

Juniorští závodníci kategorie PČR čtyřkolek dali do závodu všechno a už v náročné kvalifikaci je bahnitá trať hodně potrápila. První rozjížďka byla nakonec v polovině času zastavena pro nesjízdnost a druhá raději úplně zrušena. Doufejme, že juniorům bude přát počasí alespoň na dalších závodech. Doplňující Pohár veterán klasik sólo motocyklů byl pro nepřízeň počasí také zrušen. Druhým závodem tohoto oblíbeného seriálu bude již za 14 dní jihočeský Jinín.

 

Sdílet