Zemřel Václav Vorlíček, bývalý motocyklový závodník

V pondělí 10. srpna 2020 zesnul Václav Vorlíček, bývalý soutěžní a motokrosový jezdec, reprezentant, člen Klubu závodníků veteránů AČR. V letech 1962-71 absolvoval deset soutěží Mezinárodní motocyklové šestidenní, získal osm zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Startoval především v týmech, které soutěžily o Stříbrnou vázu. V roce 1962 byl členem vítězného klubového družstva.


Václav Vorlíček se narodil 3. listopadu 1941 v Praze. Po základní škole šel do učení na soustružníka. Jak vzpomínal v klubovém zpravodaji Veterán (č. 50/1999), už tehdy začal na Pionýru o obsahu 50 cm3 jezdit různé soutěže a ještě do začátku povinné vojenské služby stihl vyjet první výkonnostní třídu. Díky tomu se dostal na vojnu do Dukly Praha, soutěžím a motokrosu se tak mohl věnovat naplno. A právě s Duklou zvítězil ve Stříbrné váze na Šestidenní v Garmisch Partenkirchenu v roce 1962, v týmu s ním byl Petr Válek a Karel Pecha. V následujících letech Václav Vorlíček jezdil za ČZM Strakonice, od roku 1966 pak za RH Praha. Jezdeckou jistotu, mimořádnou spolehlivost, ale i výbušnost zdědil Václav po svém otci, také známém soutěžním jezdci. Všech deset ročníků Šestidenních, ve kterých startoval, vždy dokončil. A to se mu na jeho posledním startu v legendární motocyklové soutěži povedl husarský kousek, v jedné etapě píchl a dojel na prázdném zadním kole už v první minutě tolerance. Přesto dokázal namontovat pneumatiku a včas odevzdat motocykl do uzavřeného parkoviště.
I v seniorském věku se Václav Vorlíček zajímal o motorsport, pravidelně se účastnil všech akcí Klubu závodníků veteránů a s kamarády rád vzpomínal na léta za rychlými řídítky. Čest jeho památce!

Sdílet