Druhý podnik SONAX MČR v rally ovládl Václav Pech

SONAX Mistrovství České republiky v rally pokračovalo o uplynulém víkendu druhou soutěží, kterou byla KOWAX ValMez Rally 2020. Ta měla své původní místo v kalendáři na začátku dubna. Z hygienických důvodů došlo k jejímu přesunutí na srpen, čímž nejen fanoušci, ale hlavně soutěžní posádky poznali valašské tratě bez zbytků zimního posypu a v dosud nevídaných horkých teplotách.

Na startu chyběl z české širší špičky pouze Vojtěch Štajf, který havaroval o 14 dní dříve na Rally Příbram. S napětím se očekávalo pokračování souboje mezi Václavem Pechem a Janem Kopeckým. Rozdíl mezi plzeňskou a tovární posádkou tvořil v cíli prvního podniku jen pár sekund a bylo tak velice těžké určit favorita. Stejně zajímavý mohl být souboj o zbývající bronzový stupínek, který se měl odehrát především mezi Marešem, Černý, Jakešem či Semerádem. Jako první utrpěl šrámy posledně jmenovaný. Mladého Petra Semeráda postihl na RZ 3 defekt pneumatiky a jeho soupeři mu poodjeli, talentovaný pilot se tím však nenechal rozhodit a zkušeně dokončil závod na šesté pozici.

TOP 5 uzavíral po prvním dni Miroslav Jakeš. Ten se svým spolujezdcem Petrem Machů nestačil tempu první čtyřky, ale neztrácel naději a držel se v těsném závěsu za svými soupeři. Souboj o bronz se zúžil na posádky Černý – Černohorský a Mareš – Bucha. Dopoledne tahal za delší konec provazu Černý a v poledním servisu měl náskok více než 6 sekund. Odpoledne Mareš zatroubil k útoku a náskok svého soka stáhl, aby ho v úplně poslední rychlostní zkoušce prvního dne přeskočil a získal tak etapové body za třetí pozici. Na čele se mezitím odehrával neuvěřitelný souboj Kopeckého s Pechem. Ti si první den rozdělili vítězství na rychlostních zkouškách rovnoměrně v poměru 4:4, vítězství v první etapě si nakonec připsala posádka Focusu WRC a do druhého dne šla spát s náskokem 4,3 sekundy.

Očekávalo se, že po strhující sobotě čeká fanoušky ještě napínavější neděle. To se ovšem zcela nenaplnilo. Pech i Mareš dali svým soupeřům o první resp. třetí místo šanci v dopolední sekci jen jednou a svůj náskok nepatrně navýšili. Odpoledne byla jedna rychlostní zkouška zrušena a tak před posledními třemi měřenými úseky vedl Pech o necelých 10 sekund. S těmi v závěru soutěže dobře hospodařil a získal tak druhé vítězství v letošním SONAX MČR v rally! Kopecký s Hlouškem skončili opět druzí, Filip Mareš udržel třetí příčku a mohl tak oslavit s novým spolujezdcem Buchou první stupně vítězů. Spokojený odjížděl také čtvrtý Černý, který oproti Rally Bohemia výrazně zrychlil. Páté místo si odváží stabilně jedoucí Jakeš.

Mezi vozy s jednou poháněnou nápravou dominovala posádka Jan Dohnal – Ivo Vybíral. Druhý skončil vítěz Peugeot Rally Cupu Dominik Stříteský s vozem Peugeot 208 R2, který přes defekt a penalizaci dokázal porazit mj. bronzového Václava Stejskala. Čtvrté místo je patrně životním výsledkem pro Petra Lukašíka, TOP 5 uzavřel Jiří Pohlídal, který na poslední rychlostní zkoušce přeskočil Dominika Brože. V rámci sobotní dne se odehrál také druhý podnik Liqui Moly Rallysprint série 2020. Zde zvítězila posádka Jakeš – Machů, před vítězem prvním závodu Petrem Semerádem. Třetí pozici vybojoval překvapivě Němec von Thurn und Taxis. Čtvrtou pozici obsadili Bisaha s Těšínským, kteří o 1,6 sekundy udrželi pátého Trněného.

Třetím podnikem SONAX MČR v rally bude 41. INVELT Rally Pačejov ve dnech 27. – 28. září 2020. Zde můžeme očekávat nejen další napínavé souboje o vítězství, ale také tradičně krásné tratě v okolí Horažďovic.

Sdílet