Historicky poprvé zasedla Komise esport Autoklubu ČR

Rapidní nárůst zájmu o esport v letošním roce má za důsledek nejen nové a kvalitní seriály virtuálního závodění, ale také vznik Komise esport v rámci Autoklubu ČR. Ve čtvrtek 6. srpna 2020 proběhlo v klubovém domě historicky první zasedání této komise.

Předsedou nově vzniklé komise se stal vedoucí české výpravy na FIA Motorsport Games 2019 a bývalý úspěšný jezdec závodů na okruzích Jiří Janák, který stál také u zrodu České asociace esportu, čímž má k této problematice velice blízko. Jednání zahájil předseda komise sumarizací a analýzou všech seriálů, které Autoklub České republiky nyní zastřešuje. Je v souladu se snahami Mezinárodní automobilové federace FIA o rozvoj esportu ve všech členských zemích. Důsledkem této snahy je také soustavná komunikace mezi Autoklubem ČR a FIA na téma e-sport. Po krátkém popsání SONAX MČR v Online Rally, MČR v Gran Turismo, CZECH SIMRACING SERIES a CDS Virtual Racing podali členové komise zprávu o jednotlivých šampionátech a stavu v jakém se nacházejí. Ondřej Bureš s Martinem Zubíčkem zhodnotili primárně MČR v Gran Turismo a CZECH SIMRACING SERIES, zbývající dva podniky okomentoval poslední člen komise Jakub Schimmer.

V dalších měsících komise zasedne také k řešení podnětů jezdců z premiérových ročníků jednotlivých seriálů. Některé série se daří velice dobře, u jiných se nabízejí vylepšení s cílem zvýšení kvality celého motoristického esportu v České republice, a to hlavně v oblasti řádů a pravidel s větší návazností na reálné závody. „Velice mě těší fungování českých esport šampionátů zastřešených Autoklubem ČR. Vzhledem k rozmachu esportu v posledních měsících bylo zřízení Komise esportu v Autoklubu ČR nezbytným krokem. Děkuji kolegům za důvěru a flexibilitu při jednání i práci na jednotlivých seriálech,“ uvedl předseda Jiří Janák. Závěrem komise probrala také nově vznikající seriál, kterým by Autoklub ČR vstoupil do oblasti esportu v motocyklovém sportu. V současné době probíhají přípravy šampionátu silničních závodů motocyklů. Již na příštím zasedání Komise esportu tak může k současným čtyřem seriálům přibýt další, tentokrát pro milovníky jedné stopy.

Sdílet