Na Valašsko zamíří téměř 130 posádek

Letošní sezóna rally bude pokračovat o víkendu 7. – 9. srpna 2020 „dvojzávodem“ KOWAX ValMez Rally 2020 a KOWAX Rallysprint 2020. Do soutěže s centrem ve Valašském Meziříčí a v Kopřivnici je přihlášeno 128 posádek soudobých a historických vozů.

Dvoudenní formát závodu je zařazen do European Rally Trophy – Central a SONAX MČR v rally, do kterého se registrovalo téměř šedesát dvojic. K jednodennímu závodění je pak v rámci LIQUI MOLY Rallysprint Serie, Poháru 2+ a MČR v rally historických automobilů přihlášena stovka posádek. Samozřejmě fanoušky bude zejména zajímat výčet favoritů, kterému dominují dva prioritní jezdci FIA Jan Kopecký a Ondřej Bisaha, dále sedm pilotů s národní prioritou. Ve špičce startovní listiny už tradičně převažují vozy kategorie R5, kterých se na startu sejde 21. Kromě tradičních domácích jmen se v okolí Valašského Meziříčí představí s „er pětkami“ i zahraniční piloti – Němec Albert von Thurn und Taxis, Slováci Roman Popovič a Vladimír Hanuš. Po výsledku na Rally Bohemia však fanoušci budou jistě pozorně sledovat i Ford Focus WRC Václava Pecha, další speciál této kategorie, novější Ford Fiesta RS WRC osedlá na valašských cestách další Slovák Jaroslav Melichárek. Ze zahraničí pak zavítají na Severovýchodní Moravu i dvě polské posádky. „Startovní listina má jistě svou kvalitu a fanoušky čeká zajímavá podívaná. Po průběhu Bohemky věřím v další souboje o desetinky. Stejně tak na umístění v první desítce bude nespočet kandidátů, kteří si to mezi sebou rozdají v dalších vyrovnaných duelech,“ reaguje šéf organizačního týmu Jaromír Tomaštík.

V rámci dvoudenního klání se na šestnácti rychlostních zkouškách představí i tři vozy kategorie Open N, dále pak diváci uvidí žhavou novinku – Peugeot 208 Rally4, který na domácích tratích povede René Dohnal. Nejobsazenější třídou letošních valašských závodů bude třída 6. Výraznou mírou za to může i zařazení závodu do pohárových seriálů Peugeot Rally Cupu a ADAM Cupu. Právě oba zmíněné seriály jsou líhní mladých jezdců, s vozy Opel Adam Cup pojedou dokonce dva jezdci, kterým ještě nebylo osmnáct let. Organizační tým KOWAX ValMez Rally a KOWAX Rallysprintu podstoupil v průběhu tohoto týdne zásadní jednání s Krajskými hygienickými stranicemi Zlínského a Moravskoslezského kraje, ze kterého vyšel úspěšně. Závodění na valašských a lašských silnicích tak není v žádném případě ohroženo. Samozřejmě to však sebou nese některá omezení, která jsme už naznačili. Zejména půjde o zrušení startovního a cílového ceremoniálu a zákaz vstupu diváků do servisního areálu na polygonu v Kopřivnici. O to více pořadatelé očekávají diváky kolem tratí rychlostních zkoušek, snad za krásného letního počasí.

Informačním kanálem KOWAX ValMez Rally a KOWAX Rallysprintu 2020 je internetová stránka www.valasskarally.cz. Informace k soutěži lze získat rovněž na facebookovém profilu soutěže Valašská Rally ValMez.

Sdílet