Pannoniaring rozjel sezónu 2020 MMČR SZM na závodních okruzích

Mezinárodní mistrovství České republiky silničních závodů motocyklů na závodních okruzích bylo úspěšně odstartováno na Pannoniaringu, kde se o posledním červencovém víkendu jelo v rámci závodů Alpe Adria. Start sezóny byl bohužel ovlivněn pandemií Covid-19 a také odchodem nového promotéra Alpe Adria, italské firmy SH-Group. Alpe Adria Motorcycle Union tak stála před rozhodnutím, zda sezónu ukončit, nebo se pokusit závody uspořádat. I přes nepřízeň počasí a časté pády se nakonec všechny vypsané závody odjely a AAMU má zkoušku ohněm úspěšně za sebou.

Nejslabší třídou je kategorie Supersport 300, která je zároveň nejnovější. Zde podal nejlepší výkon Petr Svoboda, který do závodu startoval z druhého místa. Jeho nebližší konkurent Leon Lambing do sobotního mokrého závodu nenastoupil a Petrovi tak nikdo nebránil k tomu, aby oslavil první letošní výhru s náskokem více než 26 vteřin. Za ním dokončili další čeští závodníci Lukáš Simon a Jiří Nespěšný. Svoboda svou dominanci potvrdil i v nedělním suchém závodě. Pro stříbro si dojel Filip Feigl a za ním oslavil třetí místo opět Jiří Nespěšný.

Ve třídě Supersport 600 byl z našich jezdců nejlepším Jiří Mrkývka, který v kvalifikaci skončil celkově druhý za domácím Péterem Sebestyénem. Ten si v závodě okamžitě budoval náskok a Jiří Mrkývka si dojel s přehledem pro druhé místo a první v MMČR. Výborný výkon podal mladý Patrik Carda, který vybojoval druhé místo v rámci českého mistrovství, třetí skončil Jaromír Chlup, které měl bohužel v neděli těžký pád a musel být letecky transportován do nemocnice. Závod byl po dlouhém přerušení restartován na šest kol, což nerozhodilo Mrkývku s Cardou, kteří byli opět nejrychlejší, na stupních vítězů je tentokrát doplnil Vojtěch Schwarz. V rámci třídy Superstock 1000 byl z českých jezdců nejvýraznější Michal Filla, který dokázal oba závody vyhrát.

Také kategorii Superbike čekal první závod v sobotu. Ten byl bohužel zastaven hned po prvním kole, ve kterém došlo ke kolizi šesti jezdců. K restartování závodu kvůli protestům jezdců nedošlo a byl tak odložen na neděli. Z českých jezdců byl v neděli nejlepší Marek Červený, před Jiřím Brožem a Milošem Čihákem. Součástí závodů šampionátu Alpe Adria jsou také třídy Alpe Adria Cup 600 a Alpe Adria Cup 1000. Ty jsou zároveň počítány do Přeboru ČR SZM na závodních okruzích a jsou hlavně skvělou příležitostí pro jezdce, kteří se pravidelně neúčastní MMČR SZM na závodních okruzích, případně Alpe Adria. Tuto třídu Autoklub České republiky zařadil do šampionátu také jako dobrou příležitost pro jezdce na přírodních okruzích, kteří mohou využít uzavřených okruhů k testování. Na Pannoniaringu oba závody ve třídě Alpe Adria Cup 600 vyhrál Petr Najman.

Příští závody MMČR SZM na závodních okruzích se pojedou 4. – 6. září 2020 na okruhu Grobnik v Chorvatsku, opět při závodech mezinárodního šampionátu Alpe Adria.

Sdílet