Grobnik 2020: První start Dušana Kouřila v okruhovém TCR Eastern Europe

Letošní okruhová sezóna byla konečně zahájena, byť s velkým zpožděním v důsledku celosvětové nepříznivé situace způsobené pandemií Covid-19. Ve zkráceném kalendáři šampionátu TCR Easten Europe byl jako první závod v pořadí chorvatský okruh Grobnik. Až v závěru července se tedy mohla roztočit kola závodního speciálu Hyundai i30N TCR, který nově připravil na letošní sezónu tým Nutrend Racing pro nadějného Dušana Kouřila, člena ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky.

Závodní víkend v Grobniku nabídl pro Nutrend Racing a Dušana Kouřila první zkušenosti s náročnou konkurencí ve vyrovnaném pohárovém šampionátu TCR Eastern Europe. Po sérii testování s novým vozem Hyundai i30 N TCR v první polovině letošního roku, přišlo na řadu přímé srovnání s konkurencí. Zajímavý a technický okruh nedaleko Rijeky měl ve svém závodním programu dvojici samostatných závodů v sedmnáctičlenném startovním poli.

Už během volných tréninků bylo patrné, že tempo budou při prvním závodě sezóny udávat právě vozy Hyundai, které vévodily výsledkovým listinám. V popředí se držel se čtvrtým nejrychlejším časem i Dušan Kouřil a jeho jízda s vozem byla ve znamení poznávání nastavení a postupného přizpůsobování vozu. Nastínění možných šancí pro dvojici závodů přišlo s kvalifikací. V ní zajel český talent své nejlepší kolo za 1:31,2 minuty, což mu zajistilo start z páté řady startovního roštu, díky dosaženému devátému času.

Startovní procedura prvního závodu se bohužel červenobíle zbarvenému vozu příliš nevydařila a protáčející se kola při startu způsobila lehký propad v pořadí. Bojovné naladění a dobrá rychlost v závodním tempu naštěstí Dušana brzy vrátila na jeho pozici, kterou ještě do konce závodu vylepšil na konečné 7. místo. Druhý závod začínal talentovaný český jezdec na deváté příčce, dle původního kvalifikačního času. Početné startovní pole vyrazilo do závěrečného klání a celý tým s napětím očekával na které pozici přijede jeho svěřenec zpět na cílovou rovinku. Řada chyb a kolizí mezi jednotlivými jezdci brzy roztrhalo startovní pole na jednotlivé skupinky. Souboje ve středu pole se účastnil i jezdec českého týmu, ale tentokrát se mu nepodařilo vylepšit startovní pozici a zůstal na deváté příčce se ziskem 2 mistrovských bodů. V Chorvatsku si tedy Dušan Kouřil vyjel celkově 8 bodů, což znamená průběžné 8. místo v hodnocení TCR Eastern Europe. Už za necelý měsíc bude tým Nutrend Racing opět závodit, tentokrát na Slovakiaringu, kde bude chtít zlepšit své výsledky z úvodního podniku.

Sdílet