Náměšť byla pro Nutrend Racing proměnlivá počasím i výsledkově

Náročná trať v Náměšti nad Oslavou byla dějištěm dalších dvou závodů českého šampionátu závodů do vrchu v roce 2020 a šternberský tým si přijel změřit svoji výkonnost s domácí konkurencí. Václav Janík a David Dědek se Spidery, Jiří Svoboda poprvé letos vyzkoušel, jaké je to svést se v monopostu a Marek Rybníček chtěl na domácím kopci zabodovat s novým strojem Škoda Fabia R5.

Průjezd 14 zatáčkami a dvěma zpomalovacími retardéry vyžaduje maximální důvěru v chování vozu, každá chyba je trestána velkou časovou ztrátou. Tradiční velká návštěvnost navíc dělá ze závodu v Náměšti velmi oblíbený podnik, kde vládne skvělá atmosféra. Marek Rybníček si s domácí tratí rozumí, v Náměšti bydlí a zná tedy každý milimetr tratě.  Se zmoklou tratí byla sice tato úloha lehce složitější, ale výsledky po sobotním závodě prozradily, že Marek doma umí: „Zámecký kopec je pro mě vždy výjimečný. Závodím tu mnoho let, ale každý rok cítím to stejné mrazení z báječné atmosféry, stejně jako tomu bylo při mém prvním ročníku. Letos jsem nastoupil se Škodou Fabií R5, která bude určitě hodně rychlá, pokud bude pršet. Rád bych se popral o co nejlepší umístění, mezi auty se střechou,“ představoval své plány. Markovi se dvěma výbornými časy podařilo atakovat čelo absolutního pořadí, když byl v obou jízdách shodně třetí v celkovém hodnocení. Zdolat jeho výborné výkony zvládli jen dva jezdci na prototypech, to znamenalo, že Marek už v prvním soutěžním dni splnil svůj vytyčený cíl – být nejrychlejší mezi vozy se střechou. Radost z vítězství ze sobotního dne ovšem zkalila technická závada v nedělním tréninku, který znamenala konec závodního víkendu.

Davidovi Dědkovi se se sportovním prototypem Norma dařilo již o úvodním závodním víkendu ve Vrbně. V Náměšti dovedl především na suchu David uplatnit svoje dosavadní zkušenosti z okruhového testování a byl se svými časy spokojený. Vlhká trať ovšem do jeho celkového výsledku v obou dnech výrazně promluvila. „Pro mě velmi složité podmínky. Učím se s vozem, učím se trať, jak ji správně projet s tímto typem vozu a do toho ještě voda na trati. Velmi náročný víkend, ale s podaným výkonem jsem spokojený. Auto je celé, zkušenosti posbírané, pokračujeme dál. Už se těším na krásný a rychlý kopec do Lanškrouna,“ dodal ke svému vystoupení na Zámeckém kopci David Dědek. Podobných názorů byl i Jiří Svoboda. Svoji absenci z Vrbna napravil v Náměšti, kde ho ovšem v sobotním programu potrápila elektronika jeho formule Lola B03/51 a nedokončil. Oprava vozu byla naštěstí možná v místě závodu, a tak se vydal na reparát v neděli. Náročný víkend má za sebou i poslední zástupce týmu Václav Janík. Po problémech ve Vrbně byl do Náměště už vůz opět připraven v plné formě: „Ano, vůz je již opět v kondici, ovšem mám obavy, že mi budou chybět kilometry z Vrbna. Tam jsem se příliš nesvezl a bohužel jsem se nestačil sžít s novým podvozkem, takže to musím dohnat zde,“ popisoval své povinnosti Václav Janík před svým sobotním startem. Ze závodu si nakonec odvezl druhé místo a nyní se již s celým týmem soustřední na svého kolegu a člena ACCR Czech Talent Teamu Dušana Kouřila, kterého čeká premiérový start se speciálem Hyundai i30N TCR v chorvatském Grobniku.

Sdílet