Ani silný déšť neodradil mladé závodníky od klání v Písku

Letošní sezóna Mezinárodní mistrovství České republiky miniracing pokračovala druhým závodním podnikem minulou sobotu v Písku. Počasí bylo tentokrát pro mladé závodníky velkou zkouškou, protože celý den pršelo.

Již druhý závodní podnik letošní sezóny má za sebou Mezinárodní mistrovství České republiky miniracing. Závody se po koronavirové krizi rozjely na konci května ve Vysokém Mýtě a minulou sobotu se pokračovalo v Písku. V sobotu se bohužel vyplnila předpověď počasí a celý den pršelo. Kvůli tomuto předpokladu využilo téměř celé startovní pole pátečních volných tréninků, které se odjely na suché trati. Okruh v Písku má nový povrch a jak se ukázalo, dráha byla rychlejší a na vodě měla dobrou přilnavost, což si jezdci chválili. Všechny závody se odjely na mokré trati, pršet přestalo až před vyhlášením vítězů. I když to byly náročné podmínky, všechny závody se obešly bez vážných nehod. Opět se musí vyzdvihnout dobrá jezdecká účast, když se do Písku sjelo 75 závodníků a závodnic. Závodů se nezúčastnili jen čtyři původně přihlášení jezdci.

Jawa 50 RS a Jawa 50 GP

Závodní program rozjely třídy Jawa 50 RS a Jawa 50 GP. Přes nižší účast nabídly pěkné souboje na úvod závodního odpoledne. O první místa v Jawa 50 GP se podělili Jindřich Ulčák a Lukáš Plíšek. Dvě třetí místa získal Vojtěch Štumr. Ve třídě Jawa RS si stupně vítězů přisvojili David Frydrych, Miroslav Neumann ml. a Petr Zámostný. Průběžné výsledky po dvou odjetých závodech slibují velký boj o titul.

Minimoto Junior A

Oba dva závody kategorie Minimoto Junior A ovládl Roman Durdis, závodník z Riding School Lukáše Peška. Za ním se o druhé místo prali Šimon Kučeřík s Rozárií Plíškovou. Smůlu si vybral Pavel Smítka, který v prvním závodě dojel čtvrtý, ale ve druhém mu v předposlední zatáčce zhasl motocykl a dojel až sedmý. Místo něho si pro čtvrté místo dojel Václav Michal, oba dva jezdci ze Smrz Academy.

Minimoto Junior B a Senior Open 50

Spojené závody čekaly jezdce kategorií Minimoto Junior B a Senior Open 50. Díky tomu to byla skvělá podívaná plná soubojů v obou rozjížďkách. Bohužel se závody musely obejít bez hlavního favorita třídy Minimoto Junior B Víta Bromovského, který vyhrál oba dva úvodní závody sezóny ve Vysokém Mýtě. Vítek si při závodech Minimoto Cupu v Brně zlomil klíční kost, takže mu přejeme brzké uzdravení! První rozjížďku skvěle začal Tomáš Zdařil z kategorie Senior Open 50, ale z první pozice spadl a vyhrál Viktor Čech, nejlepší v Minimoto Junior B. Ve druhém závodě si ale Tomáš Zdařil prvenství už udržel a Viktor Čech si připsal druhé místo. Následovaly závodnice Dita Daňhelková (Senior Open 50) a Justýna Císařová (Minimoto Junior B).

Mini GP Stock a Ohvale 110

Spojené závody se jely i ve třídách Mini GP Stock a Ohvale 110. Bohužel v těchto kategoriích byla nižší účast. První dvě pozice získali opět jezdci z Riding School Pešek, kteří nám předvedli pěkné závody až do posledních kol. První závod vyhrál Lukáš „Lupen“ Kubík, který je díky tomu v průběžném vedení šampionátu. Ve druhém závodě vyhrál Nicolas Zanin a výborný výkon podala závodnice Dita Štipčáková, která v obou závodech dojela třetí.

Mini GP Open

První závod třídy Mini GP Open nejlépe rozjel Filip Novotný z JRT Brno Circuit / MIR Moto5, který se ujal vedení. Poté bohužel spadl, ale závod nevzdal a dojel na šestém místě. V závodě také spadl vítěz kvalifikace Aleš Eder, který si bohužel natolik poškodil motorku, že už nemohl pokračovat. Výborně si vedl nováček v této třídě Adam Vyskočil ze Smrz Academy, který oslavil první vítězství! Adam porazil zkušené jezdce, jako jsou Michal Prokeš z JRT Brno Circuit, který navíc v závodě zajel nejrychlejší kolo, a Marka Kindermanna ze Smrz Academy. V druhé jízdě naopak vítězství oslavil Filip Novotný. Za ním dojeli Marek KindermannAdam Vyskočil. Všichni předvedli pěkné souboje a dlouho nebylo jasné, jak závod dopadne. V této třídě vidíme zatím velice vyrovnané výkony jezdců i motorek. Ukazuje se, že jde do této třídy pořídit motorku a rovnou s ní vyhrávat závody.

Ohvale 160

Nejpočetnější třídou byla v Písku kategorie Ohvale 160, kde jelo 15 závodníků. První závod bohužel ovlivnila nešťastná kolize po startu, kvůli které nemohla do druhého závodu nastoupit Karolína Jandíková. Naštěstí je v pořádku a dalších závodů v Mostě se zúčastní. Oba závody jednoznačně ovládli svěřenci Smrz Academy – patnáctiletý Matyáš Červenka, který si připsal dvě výhry a celkově je ve vedení, když ho zatím ještě nikdo neporazil. Nutno také zmínit, že jede letos první sezónu v Miniracing. Dvě druhá místa si vyjel Jindřich Škopek, který jede první sezónu na velké motorce. Jindřich byl zároveň jediný, kdo se dokázal Matyáše udržet. Stejně jako v jiných třídách, i zde se prosadila závodnice. Tou je Adéla Ouředníčková, která už poráží tátu. V první jízdě dojela třetí. Ve druhém závodě si dojel pro třetí místo Filip Juránek z Riding School Pešek. I tato třída dokazuje, že má slušný potenciál díky počtu jezdců a celkové úrovni.

Yamaha PW 50 a ukázkové jízdy akademií

Na závěr se představili závodníci na nejmenších strojcích a to Yamaha PW 50 a jízdy akademií. Do Písku už dorazilo pět slovenských závodníků, což je zatím pod očekáváním. Spolu s nimi startovali tři jezdci z akademií. Oba závody s převahou vyhrál nováček Matěj Havlík, který tu startoval na tzv. divokou kartu. V Mostě už se zúčastní závodů ve třídě Minimoto Junior A. Ukázalo se, že možnost vyzkoušet si závody MMČR – Miniracing bez závodní licence (ukázkové jízdy akademií) fungují a následně je pro jezdce snadnější přestup do třídy Minimoto Junior A.

Matěj Smrž – předseda komise SZM

„I přes nepřízeň počasí to byla skvělá podívaná a velmi slušná jezdecká účast! O pár jezdců jsme přišli kvůli počasí a zranění, ale i to k závodům patří. Rychlost juniorů na vodě mě mile překvapila a v první chvíli jsem koukal s otevřenou pusou. Když si odmyslím počasí, závody neměly chybu a všem závodníkům, rodičům a pořadatelům z Písku musím poděkovat! Po delší době jsem měl důvod ke spokojenosti. Jen tak dál a nebojím se tvrdit, že závody miniracing budou vypadat tak, jak si všichni delší dobu přejeme!“

Výsledky závodů

Mini GP Stock

1. Václav Bittman – 50 bodů

Mini GP Open

1. Adam Vyskočil – 41 bodů

2. Marek Kindermann – 36 bodů

3. Filip Novotný – 35 bodů

Ohvale 110

1. Nicolas Zanin – 45 bodů

2. Lukáš Kubík – 45 bodů

3. Dita Štipčáková – 32 bodů

Ohvale 160

1. Matyáš Červenka – 50 bodů

2. Jindřich Škopek – 40 bodů

3. Filip Juránek – 29 bodů

Minimoto Junior A

1. Roman Durdis – 50 bodů

2. Rozálie Plíšková – 36 bodů

3. Šimon Kučeřík – 36 bodů

Minimoto Junior B

1. Viktor Čech – 50 bodů

2. Tadeáš Benáček – 40 bodů

3. Justýna Císařová – 32 bodů

Senior Open 50

1. Dita Daňhelková – 45 bodů

2. Samuel Valta – 36 bodů

3. Evžen Kudr – 29 bodů

Jawa 50 RS

1. David Frydrych – 41 bodů

2. Miroslav Neumann ml. – 40 bodů

3. Petr Zámostný – 35 bodů

Jawa 50 GP

1. Lukáš Plíšek – 45 bodů

2. Jindřich Ulčák – 45 bodů

3. Vojtěch Štumr – 32 bodů

PW 50

1. Lucián Végh – 45 bodů

2. Jakub Adamik – 41 bodů

3. Šimon Urbančok – 36 bodů

Ukázkové jízdy akademií

1. Matěj Havlík – 50 bodů

2. Max Hájek – 40 bodů

3. Beata Hubičková – 32 bodů

Kompletní výsledky závodů

https://racehero.io/events/mm-cr-a-sr-miniracing-2020/results

Třetí závod sezóny 2020 Mezinárodního mistrovství České republiky – miniracing se pojedou v Mostě 4. července 2020.

Bližší informace budou zveřejněny na webu https://motojunior.cz/ a v příští tiskové zprávě.

Sdílet