Autoklub ČR zahájil SONAX MMČR v Online Rally

V pátek 22. května 2020 proběhlo ve Smetanově sále klubového domu zahájení nového virtuálního šampionátu. SONAX MMČR v Online Rally je sedmidílný šampionát, hráči se zde utkají v rámci oblíbené počítačové hry Richard Burns Rally. Prvním podnikem letošního ročníku je 1. eSport Rallye Český Krumlov, kterou v rámci pátečního odpoledne v klubovém domě absolvovali také známí jezdci rally Petr Semerád, René Dohnal a Jan Černý.

📸 Úvodní slovo moderátora Petra Suchoně s prezidentem Autoklubu ČR Janem Šťovíčkem…

Pro klubový dům to v oblasti esportu byla doposud největší akce. Tři profesionální simulátory, tiskový brífink před startem, živý přenos nejen jednotlivých rychlostních zkoušek, ale také celé akce s dosahem několik desítek tisíc sledujících, více než 350 přihlášených hráčů a samozřejmě vzácní hosté. Mezi ty se bezpochyby řadí prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček. „Jsem velice překvapený počtem přihlášených, ale když jsem to konzultoval s odborníky, zjistil jsem, že to tohle je jen začátek, určitě to ještě bude mnohem více,“ komentoval na pódiu počet přihlášených Šťovíček, který zároveň přiznal, že při jízdě na simulátoru v klubovém domě nebyl příliš úspěšný. Hlavním pořadatelem Rallye Český Krumlov měl být v letošním roce Pavel Kacerovský, u kterého pochopitelně převládalo zklamání z neuskutečněného podniku. „Myslím si, že nikdo z mých předchůdců od roku 1971 nebyl v den startu Rallye Český Krumlov v Praze, co se týče virtuálního závodu, byl to trochu krok do neznáma a jsme příjemně překvapeni z počtu přihlášených,“ těšil se alespoň z uskutečněného virtuálního závodu Kacerovský.

📸 … a Pavlem Kacerovským.

Prvním jezdcem na startu byl Petr Semerád. Do závodu vstoupil s vozem Škoda Fabie R5 evo a pověstí hráče, který má se simulátory velké zkušenosti. „Na Richard Burns Rally jsem vyloženě vyrůstal, závod si chci hlavně užít a kdybych dojel, bylo by to fajn,“ pobavil všechny přítomné před startem pražský jezdec. Po mírně nervózních úvodních kilometrech první rychlostní zkoušky se uklidnil a začal všechny přítomné v sále udivovat svou precizní jízdou. Problémy se mu bohužel nevyhnuly. Výlet mimo trať na šesté i osmé rychlostní zkoušce stál devatenáctiletého jezdce téměř minutu a půl i propad pořadím. Do cíle se nakonec úspěšně dostal, což se bohužel nedalo říci o druhém startujícím jezdci, kterým byl Jan Černý. Ten vsadil na Volkswagen Polo GTI R5 se kterým startuje také v reálné rally. „Poslední dobou jsem simulátory navštěvoval, zkoušel a dokonce už mám jeden i doma, ale jezdil jsem jen na okruhových platformách, bohužel tuto hru jsem nejezdil, ale poté, co jsem si ji tady dnes při tréninku zkusil, to určitě napravím, protože se mi líbí,“ řekl před startem Černý. U příbramského jezdce se bohužel projevily nedostatečné zkušenosti se závodními simulátory a po slibném začátku havaroval na páté rychlostní zkoušce.

📸 Za volantem Jan Černý, po slibném začátku havaroval v páté erzetě…

Do boje jako poslední nastoupil zástupce Peugeot Rally Cupu René Dohnal, který se zde rozhodl pro stejný vůz jako Semerád. „I když zastávám Peugeot, mám na virtuální Fabii R5 dobré nastavení a říkal jsem si, že bych mohl dnes držet partu s kluky, kteří jedou také ve voze kategorie R5,“ odhalil svůj vůz Dohnal. Ten se prezentoval nejstabilnějším výkonem ze všech zúčastněných. Kromě jednoho většího momentu, kdy si musel vyžádat pomoc diváků, jel prakticky bez chyb a výsledkem byl úspěšně zdolaný závod jen 20 sekund za rychlým Semerádem. Petr byl tak nejúspěšnějším jezdcem pátečního odpoledne v klubovém domě a nezbývá než sledovat, na jakou pozici bude jeho výkon stačit, až ve středu večer budou mít závod za sebou všichni jezdci. Celkově měla akce velký ohlas, někteří zástupci komunity Richard Burns Rally dokonce přišli s odvážným tvrzením, že se jednalo o největší českou akci v historii této hry.

📸 …naopak René Dohnal jel prakticky bez chyb…

Šampionát pokračuje v rychlém sledu dalším podnikem. V červnu čeká hráče oblíbená Rally Hustopeče v oblasti moravských vinic. To se zcela jistě projeví také na texturách jednotlivých rychlostních zkoušek v tomto závodě. Je se tedy rozhodně na co těšit, zúčastnit se může každý. Stačí získat mezinárodní esport licenci v informačním systému Autoklubu České republiky a zaregistrovat se na českém pluginu hry Richard Burns Rally. Příštím závod startuje již v za necelý měsíc!

📸 … ale nejrychlejším jezdcem v klubovém domě byl při slavnostním zahájení SONAX MMČR v Online Rally Petr Semerád!

Sdílet