Úvodní podnik ESET iSeries si podmanil Fulín

První klání ESET iSeries na Hungaroringu zcela suverénně ovládl Petr Fulín. Český jezdec si dojel pro vítězství v obou závodech.
V neděli večer se uskutečnil historicky první podnik esportového šampionátu ESET iSeries. První z celkových pěti letošních měření sil, ve kterých budou závodníci nastupovat s vozy GT3, proběhlo ve virtuální realitě na Hungaroringu.
Fanoušci se mohli těšit na řadu skvělých jezdců. Ve startovní listině tohoto klání totiž figurovali například dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů David Vršecký, trojnásobný evropský šampion na scéně cestovních vozů Petr Fulín, vítěz závodu WTCR Maťo Homola nebo náš někdejší šampion Jakub Knoll.
V kvalifikačním klání se ale radoval někdo úplně jiný. Všechny účastníky s reálnými závodnickými zkušenostmi totiž strčil do kapsy Pavel Gellner. Jezdec Vekra Racing Teamu, který na skutečné scéně zastává u této ekipy roli závodního inženýra, si vyjel pro start prvního závodu pole position.
Vůz Porsche 911 ovšem nestál na startovním roštu úvodní bitvy pouze v prvním, ale rovněž ve druhém slotu. Tam se totiž kvalifikoval Petr Fulín. Ze třetí příčky pak vyráželo želízko stáje GT2 Motorsport Jáchym Galáš.
Po úvodním závodě byl ale tím nejšťastnějším Petr Fulín, který se hned v úvodní zatáčce probojoval před Gellnera a poté předvedl dominantní výkon, po kterém se stal vůbec prvním vítězem závodu ESET iSeries. Pavel Gellner si musel vystačit se druhou příčkou.
Třetí místo obsadil stejně jako v kvalifikaci Jáchym Galáš. Jeho cesta za bronzovým úspěchem ale rozhodně nebyla snadná, neboť hned v úvodu se před něj dostal Josef Záruba. V nájezdu do čtvrtého kola ovšem Jáchym zatoužil po odplatě a skutečně se mu před jezdce stáje Mičánek Motorsport powered by Buggyra podařilo vrátit. Ve zbývajících kolech už mu pak třetí příčku nikdo nesebral.
Záruba proťal cílovou pásku jako čtvrtý. I o bramborovou medaili ale musel během závodu pořádně zabojovat. Zabrat mu totiž dával zejména loňský šampion kategorie Formule Renault 2.0 Bartlomiej Mirecki. Polák ale nakonec byl klasifikován jako šestý. Nejenže se mu totiž nepodařilo vyzrát na Zárubu, ale později se propadl také za dalšího jezdce stáje Jiřího Mičánka mladšího Michala Makeše, který dojel na páté pozici.
Body si z úvodní jízdy odnesli rovněž sedmý Dávid Němček, osmý Tom Beckhäuser, devátý Maťo Homola a desátý Keijo Keke Platzer.
Také v nadcházejícím závodě jsme byli svědky vítězství Petra Fulína. V tomto případě se mu ovšem začátek příliš nevydařil a propadl se nejen za Pavla Gellnera, ale i za Josefa Zárubu až na třetí příčku.
Ještě během úvodního kola se ale „Fulda“ před pilota stáje Mičánek Motorsport powered by Buggyra vrátil zpátky a v šestém okruhu již kroužil po trati také před Gellnerem. V následujících kolech jsme poté viděli jeho další suverénní tažení a dojel si pro druhé prvenství. Gellner se znovu umístil za ním.
V úvodním klání skončil Josef Záruba těsně pod pódiem. Ve druhém závodě si již ale spravil chuť a vybojoval bronzový úspěch.
Za ním skončil na čtvrtém místě Bartlomiej Mirecki, kterého na páté pozici následoval Zárubův kolega Michal Makeš. Za dvojnásobným šampionem Renault Clio Cupu dojelo duo ARC Bratislava Maťo Homola (6.) a Dávid Němček (7.). Čtyři body za osmé místo si připsal rallyový závodník Jan Černý. Devátý skončil Filip Sládečka a desátou pozici obsadil Miha Primožič. Posledním dvěma jmenovaným se podařilo skórovat i navzdory skutečnosti, že se během závodu ocitli v hodinách.
Primožiče tato komplikace potkala hned v první zatáčce, kde sestřelil Jáchyma Galáše. Třetí muž úvodního závodu tentokrát projel cílem až jako 11. a své bodové konto tak nerozšířil.
Úvodní podnik se zrovna dvakrát nevydařil Davidu Vršeckému a Jakubu Knollovi. Zatímco první jmenovaný do cíle první jízdy po kontaktu se soupeřem vůbec nedorazil a ve druhém závodě skončil až 21., Knoll rovněž odchází z první bitvy s nulou po 19. a 16. příčce.
Šanci na nápravu ovšem oba dostanou již 17. května. V tomto termínu se bude závodit na Red Bull Ringu.

Sdílet