Autoklub ČR plošné rušení seriálů neplánuje

Motoristický sport je v současné době silně paralyzován po celém světě a Česká republika samozřejmě není výjimkou. Na vině je již všem dobře známé onemocnění COVID-19, které se nekontrolovatelně šíří téměř po celé planetě. Nejen jezdci a pořadatelé, ale také partneři a fanoušci všech motoristických disciplín tak mají nyní v hlavě otázku, kdy se letošní sezóna konečně rozjede. Predikce dalšího vývoje je bohužel velmi složitá i z pozice Autoklubu České republiky.

Připomeňme si, že v důsledku mimořádných opatření a vyhlášení nouzového stavu dochází k rušení všech akcí. Nařízení je nutné samozřejmě respektovat. Některé motoristické disciplíny však rušenými jarními podniky přicházejí o podstatnou část sezóny. Zástupci Autoklubu České republiky jsou neustále v kontaktu s jednotlivými pořadateli i komisemi všech motoristických disciplín. V rámci čekání na uvolnění restrikcí probíhají konzultace pro aktualizaci kalendářů s ohledem na vývoj nouzového stavu. Pokud by došlo k uvolnění restrikcí v takovém rozsahu, že by bylo možné realizovat závodní podniky, je cílem Autoklubu České republiky urychleně vytvořit náhradní varianty kalendářů, a třeba i v omezené podobě odjet seriály v jednotlivých disciplínách. V rámci automobilového sportu je nachystané testování sportovních vozidel, a rozhodně není v plánu plošně rušit seriály mistrovství republiky v jednotlivých disciplínách. Též probíhá monitoring kalendářů mezinárodních podniků v zahraničí, kterých se měli účastnit čeští reprezentanti, pro konání těchto podniků je hlavní otázkou otevření státních hranic. Vše tedy závisí na dalších postupech vlády.

Obrovské poděkování patří pořadatelům, kteří zatím nic nevzdávají a stále pracují na přípravě svých podniků. Jedním z nejbližších doposud nezrušených závodů napříč celou republikou je XV. Lak Racing Rallye Plzeň, kterou se pořadatelé snaží obnovit po třiceti letech. „Organizační výbor se rozhodl, že veškeré přípravné práce pro zajištění XV. Lak Racing Rallye Plzeň budou pokračovat tak, abychom byli schopni soutěž uspořádat v plánovaném termínu 5. 6. – 6. 6. 2020. Situaci bedlivě sledujeme a jsme připraveni reagovat na aktuální vývoj. Jako nejzazší možný termín pro konečné rozhodnutí o uspořádání nebo odložení XV. Lak Racing Rallye Plzeň jsme si stanovili datum 30. 4. 2020. Do té doby poběží veškeré přípravné práce s nezměněnou intenzitou,“ oznámil pořadatelský tým závodu na svých webových stránkách.

Pozitivní zprávou je rozhodně schválené zmírnění mimořádných opatření, které umožňuje provoz venkovních sportovišť pro individuální tréninky. Autoklub ČR požádal o právní stanovisko, z něhož vyplývá, že motoristický sport jako sport typicky provozovaný na venkovních sportovištích či v přírodě lze podřadit pod rozsah a působnosti schválených opatření. Rozhodnutí o otevření konkrétního sportoviště je ovšem na zodpovědném rozhodnutí každého konkrétního provozovatele. O uplynulém víkendu tak byl v některých motoristických areálech slyšet po delší době zvuk motorů, což jistě dodalo tolik potřebný optimismus nejen pořadatelům, ale také jezdcům či fanouškům našeho sportu. O případném dalším zmírnění současných restrikcí bude Autoklub České republiky informovat na svých komunikačních kanálech. Nepřestávejte nás tedy sledovat a hlavně, zůstaňte zdraví!

Sdílet