ACCR Czech Talent Team nic nezastaví – 1. díl

Dlouhodobou prioritou Autoklubu České republiky je podpora talentované mládeže v oblasti motoristického sportu. Pro ty nejlepší z řad mladých závodníků širokého spektra motoristických disciplín je tady ACCR Czech Talent Team a právě jeho členů jsme se zeptali, jak v této těžké době pokračují v přípravách na další závody, nebo jak se udržují v dobré kondici. Optimismus a entuziasmus těchto nadějí českého motorsportu je opravdu nabíjející!

Západočeský motokrosař Petr Polák před letošní sezonou přestoupil do švýcarského týmu IXS MXGP a v jeho barvách už zvládl dva závody mistrovství světa. Na britské trati Matterley Basin se mu bohužel nedařilo, o týden později na písečném Valkenswaardu v Holandsku již vybojoval první dva mistrovské body a získal potřebné sebevědomí. „Od letošní sezóny jsem začal spolupracovat se špičkovým trenérem na fyzickou kondici. S ním nyní upravuji kalendář i tréninkový plán kvůli vládou stanoveným opatřením. Fyzická kondice je tedy celkem v pohodě, horší je to s tréninkem na motorce. Bohužel jediné, co mi zbývá, je občasné projetí po zahradě, abych nezapomněl, jak na tom sedět. Situace je to zvláštní, ale nezbývá nic jiného, než přijímat fakta tak, jak přichází. Snad bude vše zase jako dříve,“ věří jediný stabilní český zástupce v motokrosovém mistrovství světa.

Po loňském vítězství ve své kategorii při závodě mistrovství Evropy v autokrosu v Nové Pace klečel radostí před diváky na stráni Štikovské rokle. Dnes na něm klečí rodiče a hlavně babička kvůli učení. Autokrosař Jakub Novotný je v deváté třídě základní školy a závodní pauzu využívá hlavě k přípravě na přijímací zkoušky. A co dělá, když se neučí? „V současné situaci se toho moc dělat nedá, obvykle chodím do posilovny dvakrát týdně, ta je nyní zavřená, posiluji tedy alespoň v posteli (smích). Trénovat na trati také nemůžeme, jezdím tedy s kamarády alespoň počítačové hry, třeba Dirt rally 2.0, a porovnáváme své zkušenosti z autokrosu. Jelikož jsem v deváté třídě a čekají mě přijímací zkoušky, rodiče a hlavně babička mě honí do učení. Myslím si, že něco umím a musím si věřit. Snažím se pomáhat také na zahradě, ale to mě moc nebaví. Předpokládám, že tato sezóna bude kvůli COVID-19 hodně omezená. Nezbývá nám nic jiného, než věřit, že se alespoň někde svezeme,“ shrnul současný stav loňský vicemistr Evropy v divizi Junior Buggy.

Skvělým výsledkem se při prvním letošním závodě MotoGP v kategorii Moto2 blýskl Filip Salač. Ten od nové sezóny reprezentuje barvy italského týmu Rivacold Snipers a z prvního závodu v Kataru si odvezl perfektní osmé místo. Od té doby bohužel žádný závod neabsolvoval a je otázkou, zda si dobrou formu udrží. „U mě je to určitě velká komplikace. Všechna závodiště jsou zavřená, takže nemohu vůbec trénovat na silniční motorce, ani na motokrosové trati s motokrosovou motorkou. Připravuji se tedy doma, hodně se protahuji a dělám balanční cviky. Také každý den jezdíme s Oliverem Königem na kole, třeba dvě až tři hodiny, to mě hodně pomáhá. Snažím se volné chvíle využít a neválet se, občas trénuji na Playstationu, kde hraji MotoGP za sebe, ale celkově je to pro mě utrpení, protože nemohu jezdit na motorce. Doufám, že to brzy skončí a budu moci opět usednout za řídítka a bojovat o první pozice,“ komentuje současnou situaci Filip Salač.

V dalším díle našeho krátkého seriálu o ACCR Czech Talent Teamu v době nouzového stavu se dozvíte více o přípravách loňského mistra světa v motokrosu Víti Marka, juniorského mistra Evropy v rally Filipa Mareše, nebo úspěšného „motárdisty“ Jana Ulmana! Nepřestávejte tedy sledovat komunikační kanály Autoklubu České republiky a zůstaňte zdraví, ať se brzy společně sejdeme u závodních tratí.

Sdílet