Zesnul Bedřich Bendík, jeden ze zakladatelů našeho sajdkárkrosu

V sobotu 21. března 2020 zesnul ve věku 83 let Bedřich Bendík, motokrosový a sajdkárkrosový jezdec, člen Klubu závodníků veteránů AČR. Patřil mezi zakladatele československého sajdkárkrosu.


Bedřich Bendík se narodil 6. června 1936 v Českých Budějovicích. Jeho otec dostal na počátku padesátých let poukaz na motocykl ČZ 150 a ten se stal okamžitě středem zájmu Bedřicha, který se v té době učil automechanikem. S tátovou vylepšenou motorkou si doma vybojoval souhlas ke startu na populární Jihočeské motocyklové soutěži a svůj první závod vyhrál! Pak již s vlastní ČZ 125 startoval na silničním závodě v Českém Krumlově. Po vojně přesedlal na motokros, s terénním Esem si brzy vyjezdil účast v mistrovství republiky. Startoval i v zahraničí. Při závodech ve Švýcarsku v roce 1975 Bedřich Bendík poprvé uviděl motokrosovou sajdkáru. Stroj vyfotil, obkreslil rám a zjistil technické parametry. Doma se pak s Jardou Cikánem pustili do stavby. O necelý rok později se představili v Holicích, kde se v rámci mistrovství světa jel exhibiční sajdkárový závod. V dalších letech získal v mistrovství republiky třetí a druhé místo. Po skončení sportovní kariéry se dál věnoval motoristickému sportu jako mechanik, manažer a vedoucí týmu. Bez aktivního závodění však Bedřich Bendík nevydržel ani ve sportovním důchodu a účastnil se mnoha závodů veteránů u nás i v zahraničí. Organizoval mezinárodní setkání veteránů u nás.
Neúnavný, stále aktivní a úspěšný jezdec a organizátor, legenda jihočeského motoristického sportu, udělal zejména pro motokros velký kus práce. Přivedl k němu i svého syna, vnuka a pravnuka.
Vzhledem k mimořádné situaci se poslední rozloučení s Bedřichem Bendíkem konalo v úzkém rodinném kruhu. Čest jeho památce!

Sdílet