Odešel Miroslav Kudrnáč, „majitel“ zatáčky v Hořicích

V sobotu 21. března 2020 zesnul Miroslav Kudrnáč, bývalý motocyklový závodník a dlouholetý člen Klubu závodníků veteránů AČR. Naposledy jsme se s ním setkali na loňské podzimní schůzi Klubu, kde převzal pamětní list a pohár při příležitosti svých devadesátin. Do historie se zapsal dnes už legendární havárií v poslední zatáčce hořického okruhu. Nehoda dopadla nakonec šťastně a zatáčka od té doby nese Kudrnáčovo jméno.

Na start svého prvního závodu se Miroslav Kudrnáč postavil v sedmnácti letech, bylo to v Poděbradech. Tehdy byl čerstvě vyučeným motocyklovým mechanikem královodvorské pobočky Jawy. V roce 1946 tak začala jeho osmnáctiletá kariéra závodního jezdce. Nejprve jezdil oblastní a krajské podniky, v závodě mistrovství republiky se objevil poprvé před publikem v Uherském Hradišti v sezóně 1957. Ve dvěstěpadesátkách skončil čtvrtý, pátý pak dojel v Litomyšli.

V roce 1961 havaroval v závěru závodu v Hořicích. Přestože nehoda v nejrychlejší zatáčce okruhu před zraky mnoha diváků vypadala hrůzostrašně, jezdec po třicetimetrovém letu a několika saltech skončil na okraji vozovky, Miroslav Kudrnáč po dvoutýdenní léčbě opustil nemocnici a brzy se vrátil k závodění. Tato zatáčka pak byla pojmenována jeho jménem.

V roce 1964 se loučil posledním závodem v Mladé Boleslavi. I po skončení kariéry se Miroslav Kudrnáč do vysokého věku věnoval motorismu, pravidelně startoval závody v rodném Dvoře Králové i v sousedních Hořicích a jako host se účastnil mnoha dalších závodů.

„Doma mám třiapadesát věnců různých barev a pěkných pár pohárů. Rád na vše vzpomínám. Byly to pěkné zážitky i pěkná kamarádství,“ napsal o sobě Miroslav Kudrnáč pro zpravodaj Klubu závodníků veteránů.

Čest jeho památce!

Sdílet