AKTUALITY Z 261. ZASEDÁNÍ PREZÍDIA AUTOKLUBU ČR

V úterý 10. března 2020 proběhlo 261. zasedání Prezídia Autoklubu ČR. Na pořadu jednání byly body spojené s přípravou činnosti Národní agentury pro sport, nová pravidla dotací a příprava letošní valné hromady. Prezídium schválilo nových pět reprezentantů ACCR Czech Talentu Teamu.


V úvodu jednání prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček uvedl vzácného hosta. Na zasedání Prezídia se přišel představit Jan Birke, člen Národní rady pro sport nově vzniklé Národní sportovní agentury. Ta od příštího roku bude poskytovatelem státní dotační podpory v oblasti sportu. Jan Birke informoval členy Prezídia Autoklubu ČR, že bude v Národní radě zastupovat zájmy motoristického sportu. Zdůraznil, že v rámci národní strategie podpory sportu bude usilovat o zvýšení dotací na úroveň před rokem 2016. Jan Birke se hodlá věnovat také tvorbě potřebné legislativy a doprovodných záležitostí ve věci co nejlepšího fungování Národní sportovní agentury. Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček v této souvislosti zmínil, že Česká republika patří díky našim pořadatelům motoristických podniků mezi velmoci v rámci mezinárodního srovnání. Šíří dobré jméno naší země v zahraničí a motorsport si pozornost státu určitě zaslouží. Jan Birke sklidil poděkování a potlesk Prezídia za projevenou iniciativu a podporu.


Jan Šťovíček poté přednesl aktuální informace o dění v mezidobí od posledního zasedání Prezídia. Informoval o posilování pozice Autoklubu ČR v rámci východoevropské asociace MACEC a středoevropské unie Alpe Adria. Poprvé v historii se letos uskuteční jednání představenstva FIM v České republice, hostit nejvyšší představitele Mezinárodní motocyklové federace bude přímo klubový dům Autoklubu ČR.
Od sezóny 2020 dochází ke změně v poskytování dotací ze strany MŠMT. Na rozdíl od minulosti se finanční prostředky nebudou napřímo vyplácet jezdcům, ale jejich dodavatelům. Autoklub se tak v pozici přímého odběratele stane centrálním nákupčím. Tím lze očekávat úsporu finančních prostředků, například slevy letenek apod. Reprezentanti, které vybírají a navrhují konkrétní sportovní komise podle disciplín, budou seznámeni s novým manuálem použití log Autoklubu ČR a metodikou profinancování dotační podpory.
Prezídium se dále zabývalo přípravou valné hromady Autoklubu ČR, která proběhne 21. listopadu.
Členové Prezídia vyhověli žádostem nových pěti členů do ACCR Czech Talent Teamu. Tým nadějí posílí plochodrážní jezdec Adam Bednář, jezdec v závodech do vrchu Petr Trnka, závodník Formule 3 Roman Staněk, pilot v závodech cestovních vozů Dušan Kouřil, v rallycrossu nahradí Tomáše Krejčíka, který ukončil kariéru, Libor Teješ.
Termín příštího zasedání Prezídia Autoklubu ČR byl schválen na úterý 5. května 2020.

Sdílet