JUBILANTI: Jaroslav Hošek oslavil 75 let

Muž, který je v České republice synonymem pro autokros a dle mnohých největší aktivní legenda automobilového sportu v České republice. Jaroslav Hošek oslavil v polovině února 2020 krásných 75 let a máme tak příležitost si připomenout jeho neuvěřitelně dlouhou a úspěšnou kariéru, kterou svou délkou dost možná už nikdo v autokrosu nepřekoná.
Její začátky sahají do sedmdesátých let, kdy Jaroslav Hošek sledoval počátky autokrosu v Československu. Původně se věnoval motokrosu, ale když v roce 1974 spadl při závodech v Chvatěrubech z motorky, jel se podívat na autokros do Loun a měl rychle jasno! Poté, co získal svou první licenci, probojoval se přes český mistrák do šampionátu celého Československa a následně až do reprezentačního výběru. Svůj první závod Jaroslav Hošek odjel v roce 1974 v Pardubicích. Na závody si vytvořil vlastní buginu vlastní konstrukce s nejdostupnějším motorem Wartburg.

LEGENDY S PREZIDENTEM | Zleva Jaroslav Hošek, prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček a Květoslav Mašita, motocyklový závodník, mistr světa, Evropy, jediný Čech v síni slávy Mezinárodní motocyklové federace FIM.

Během prvního závodu se toho musel spoustu naučit a zkušenější závodníci mu pomáhali. Na otázku, jak závodit, mu tehdy jezdec Jindřich Kotek prý řekl: „Plnou kládu, vole.“ Když to Jaroslav Hošek vyzkoušel, projel sice některé keře, ale nakonec skončil při své premiéře druhý. Počet domácích startů se začátkem září zastavil na čísle 349, a protože kladenský závodník rozhodně nehodlá končit, v letošním roce pravděpodobně posune laťku na více než 350 startů. Zvítězit v mistrovství republiky se mu podařilo celkem pětkrát, a to v letech 1977, 1978, 1989, 1991, 2001. K tomu přidal jedenáct stříbrných a pět bronzových umístění. Dvakrát se stal také držitelem zlatého Poháru míru a přátelství zemí východního bloku.
Po úspěšných štacích na domácí půdě začal bodovat a vyhrávat i v Evropě. Jako první československý závodník autokrosu dokázal vystoupat na stupně vítězů při Evropském poháru. Zajímavé je, že dle dostupných zdrojů na Evropě posbíral více startů než v národním mistrovství. A také více úspěchů! Jediný titul mistra Evropy získal v roce 2001, stříbro si připsal v letech 1982, 1990, 1999, 2002 a 2003. Největší sbírku má bronzových medailí, kterých vlastní rovných 11, poslední z nich je 13 let stará. Své doposud poslední vítězství při mistrovství Evropy urval v Maggioře v roce 2010, letos tedy od posledního vítězství uplyne 10 let, a záměrně píšeme doposud.
Jaroslav Hošek má totiž i ve svých 75 letech mnoho elánu do závodění. Pečlivě se chystá na novou sezónu a má rád rčení, že když si najdete životní lásku, nejlepší je brzy s ní začít a pozdě skončit. Uvidíme tedy, zda se mu podaří přidat ještě nějaké vítězství. Celý Autoklub České republiky přeje Jaroslavu Hoškovi mnoho sil do dalšího závodění a hodně štěstí na tratích nejen v letošním roce!

ZÁVODNÍK | Jaroslav Hošek ve svých tradičních modrých barvách na trati loňského závodu mistrovství ČR v Nové Pace.

Sdílet