Projekt Učme se přežít letos pod Autoklubem ČR

Preventivní projekt Učme se přežít má za cíl snížení nehodovosti motocyklistů. Ve svém dvanáctiměsíčním období zahrnuje 16 výukových kurzů pro celkem 850 motocyklistů, dále jeden speciální kurz a seminář pro 40 učitelů autoškol. Nositelem projektu je od roku 2010 obecně prospěšná společnost Bezpečně na silnicích. Pro rok 2020 se na základě dohodnuté spolupráce stal nositelem projektu Autoklub České republiky.

Přenesení projektu na Autoklub ČR otevře nové možnosti jeho rozšíření na další centra bezpečných jízd po celé republice a možnost oslovení daleko širšího spektra potenciálních účastníků. „Naší ambicí je také zapojit do projektu více partnerů a představit ho i v rámci našich mezinárodních aktivit,“ vysvětlil Libor Budina, manažer Road Safety Autoklubu ČR.

Většina vážných dopravních nehod motocyklistů je v silničním provozu spojena s přeceňováním schopností, nedostatečnými zkušenostmi, ztrátou sebekontroly a dalšími. „Tyto příčiny dopravních nehod můžeme také nazvat nedostatečnými dovednostmi. U motocyklistů je tak teoretická, praktická i psychická příprava nad rámec základní výuky v autoškolách velmi žádoucí. Projekt rozvíjí kulturu nadstavbového vzdělávání jízdy na motocyklu,“ zdůraznil Libor Budina.

Nedílnou součástí letošního ročníku Učme se přežít je také vytvoření druhého dílu inovativní pomůcky „Hazard Perception“ (on-line test vnímání nebezpečí v reálných jízdních situacích) pro učitele autoškol s cílem oslovit až 8500 nových řidičů motocyklistů ročně. Projekt dále zahrnuje vytvoření podrobné metodiky výuky pro jezdce s nejméně ročními zkušenostmi, která bude dána k dispozici odborné veřejnosti.

V letošním roce se bude projekt tedy realizovat na polygonech, které jsou členy Asociace center bezpečné jízdy pro zdokonalovací výcvik řidičů sdružených pod Autoklubem ČR – tedy v Příbrami, Mostě, Hradci Králové, Sosnové u České Lípy, Jihlavě, Vysokém Mýtě, Ostravě a Třinci.

Všechny informace o projektu najdete na www.ucmeseprezit.cz.

První kurz projektu proběhne v sobotu 18. dubna 2020 na Steelringu Třinec. Přihlásit se můžete již teď na https://www.ucmeseprezit.cz/formular/1000. V registračním formuláři jsou k dispozici termíny a místa konání na celý rok 2020.

Sdílet