Jubilanti: Miloslav Regner oslavil sedmdesátku

Miloslav Regner, duše naší nejproslulejší rallyové soutěže Barum Czech Rally Zlín, v minulých dnech oslavil sedmdesáté narozeniny. V pozici pořadatele se na barumce objevil poprvé v roce 1974, a to na trati rychlostní zkoušky Pohořelice – Komárov. Brzy se stal tajemníkem soutěže a od roku 1998 jejím ředitelem. Právem je označován jako jednoznačně nejvýraznější osobnost zlínské rally. Ovšem záběr Miloslava Regnera je ještě širší. Radost mu dělá všechno, co je spojeno s motorismem.

Začínal jako jezdec a spolujezdec v rally. Díky své aktivní práci si v prostředí automobilového sportu brzy získal respekt a uznání. V roce 1975 uspěl v konkurzu na pozici vedoucího Barum týmu, který pak vedl až do roku 1991. V 80. letech dovedl tým k úspěchům nejen na domácí scéně, ale i v mezinárodním měřítku – především v seriálu Mitropa Rally Cup.

Od 70. let byl zároveň tajemníkem Barum rallye. Zatímco pozice ředitele soutěže byla tehdy spíše čestnou funkcí, tajemník soutěž de facto vedl. V roce 1984 se Barum rallye, v té době už respektovaná a zajímavě obsazovaná mezinárodní soutěž, stala součástí seriálu mistrovství Evropy, v němž byly desítky podniků ohodnocovány systémem koeficientů. Regnerův tým dovedl systematickou prací svou soutěž až mezi evropskou elitu hodnocenou koeficienty 10 a 20. Po reorganizaci seriálu zakotvila Barum Czech Rally Zlín mezi několika málo vybranými podniky, které tento seriál tvoří dodnes. Barumka se zároveň stala pilířem kultovního seriálu Intercontinental Rally Chalenge, který se jel do roku 2012.

PŘED STARTEM: Zleva Miloslav Regner, prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček, ředitelka soutěže Zbraslav-Jíloviště Marketa Profeldová a moderátorka Barbora Černošková pár okamžiků před zahájením loňské GP Bugatti, která se jede na trati městské rychlostní zkoušky barumky ve Zlíně.

Tím, co podle mého názoru vždy charakterizovalo práci Miloslava Regnera a jeho týmu, byla mimo jiné cílevědomost, schopnost přenést se přes problémy, umění předvídat a včas udělat důležité kroky v závislosti na vývoji situace. Výsledkem pak byla nejen vysoká úroveň, ale i spolehlivost, stabilita a předvídatelnost toho, za čím stál. Tohle všechno platilo a platí samozřejmě především v případě Barum Czech Rally Zlín – soutěže, v jejíž historii Miloslav Regner figuruje jako jednoznačně nejvýraznější osobnost. Se svými spolupracovníky ji dokázal posouvat vpřed i přes různé historické milníky, společenské změny, rozličné nezdary a samozřejmě i změny ve vývoji strategií, které určovaly řídící orgány motoristického sportu. Nikdy nedopustil, aby se tato soutěž ocitla v hluboké krizi. Ostatně i prostý fakt, že nějakých čtyřicet let se v telefonu každému, kdo chce mluvit s hlavou pořadatelského týmu barumky, ozve jméno Regner, mluví za vše,” shrnul Michal Forst, autor knihy Historie české rally.

Spoustu práce odvedl Miloslav Regner také coby motoristický funkcionář, především sportovní komisař. I díky němu patří zlínský autoklub mezi nejaktivnější pobočné spolky Autoklubu ČR. K motorismu přivedl pozdější manželku, hned když spolu začali chodit. Dnes je paní Marta jeho blízkou spolupracovnicí, stejně tak syn Jan. Miloslav Regner se podílí také na rozvoji veteránského hnutí, s Ladislavem Samohýlem stál u vzniku nového seriálu GRAND PRIX historických automobilů, organizovaného od minulého roku Autoklubem ČR ve spolupráci s pořadateli tradičních veteránských podniků. S manželkou Martou se účastní soutěží a srazů veteránů s Fiatem z roku 1925, který má po svém tatínkovi.

Jubilant Miloslav Regner letos oslaví další výročí – v srpnu se pojede 50. ročník Barum Czech Rally Zlín, jejíž přípravy jsou již nyní v plném proudu.

Miloslav Regner s Ladislavem Samohýlem na Galavečeru GRAND PRIX historických automobilů 2019 v Praze.

Sdílet