Josef Kališ: Káry jsou láskou na celý život

Život Josefa Kališe je pevně spjatý s motokárovým sportem. Pro znalce a fanoušky této disciplíny představuje jednoho z nejvýraznějších závodníků předlistopadové éry. Po skončení sportovní kariéry se začal věnovat novým talentům. Za svoji práci Josef Kališ získal Cenu za celoživotní přínos motoristickému sportu, kterou převzal z rukou Stanislava Mináříka, prvního viceprezidenta Autoklubu ČR na slavnostním Galavečeru motoristického sportu.

Už v roce 1986 se Josef Kališ stal mezinárodním mistrem republiky, o rok dříve vybojoval titul mezinárodního republikového vicemistra, který pak obhájil ještě v roce 1987. Tehdejší sezóna byla pro Josefa Kališe velmi úspěšná, stal se také vítězem východoevropského poháru PMP a mistrem sportu. „K motokárám jsem se dostal vlastně náhodou. Pocházím z Rychnova nad Kněžnou a v nedalekém Ličně jsem kdysi zahlédl u Pepy Kopeckého závodní motokáru. Na zkušební jízdu jsem Pepu nemusel dlouho přemlouvat a na ten zážitek nikdy nezapomenu. Ohromující akcelerace, sedačka jen pár centimetrů nad zemí a neskutečně citlivé reakce. V té chvíli bylo rozhodnuto. Motokáry se staly mojí láskou na celý život,“ vzpomíná Josef Kališ, který odjel svůj první závod už v roce 1978.

Josef Kališ v čele závodu PMP v polských Kielcích 1986

Po ukončení aktivní kariéry založil začátkem devadesátých let tým JOKA RACING, který zaznamenal mnoho výrazných úspěchů v domácím šampionátu, mezinárodních závodech a mistrovství Evropy.

Mezi nejúspěšnější jezdce, kteří působili v týmu Josefa Kališe, lze zařadit mnoho skvělých jezdců několika disciplín. Například Jiří Balcar, Michal Barták, Viktor Wagner, Jan Charouz, Adam Lacko, Jaroslav Janiš, Erik Janiš, Petr Klobás, Libor Toman, Jan Midrla, Dominik Stříteský, Jakub Talaš, Dominik Javůrek, nebo předloňský mistr světa v prestižní motokárové kategorii KZ – Patrik Hájek.

ME 2005 – Josef Kališ s Erikem Janišem

Mezi nejvýznamnější výsledky českého kartingu pak patří zisk titulu mistra Evropy s Erikem Janišem v roce 2005 a světový triumf Patrika Hájka v roce 2018. „Jsem opravdu pyšný na všechny ty kluky, se kterými jsem mohl spolupracovat a sledovat jejich první krůčky i pokračující kariéru. Je to skvělý pocit z dobře odvedené práce, obzvlášť když se pak někomu povede nějaký výrazný úspěch v zahraničí,“ poznamenal dvaašedesátiletý rodák z Rychnova nad Kněžnou.

S dětmi z programu EASYKART

V současné době se Josef Kališ věnuje především výchově nových motokárových jezdců. Jeho úspěšný projekt EASYKART přivedl do startovních listin už mnoho mladých talentů. Ocenění za celoživotní přínos motoristickému sportu si tak Josef Kališ po právu zaslouží. „Velmi si vážím tohoto ocenění, ale moje práce ještě nekončí. Budu se snažit nadále pomáhat talentovaným jezdcům, popularizovat motoristický sport a přivádět k němu nové tváře. Motokáry jsou základem pro všechny automobilové disciplíny a skutečnost, že máme v dětských třídách početné startovní pole, je velkým příslibem do budoucna,“ dodává Josef Kališ.

Snímek z Galavečera motoristického sportu, Josef Kališ v rozhovoru s moderátorem Petrem Suchoněm

Sdílet