Početná česká výprava na Dakaru

Začátkem ledna se zraky motoristických fanoušků tradičně upínají ke slavné Rallye Dakar. Kultovní podnik se v letošním roce poprvé odehraje na půdě Saudské Arábie. Na účastníky čeká celkem 7856 km, z toho 5097 km rychlostních zkoušek, své si užijí hlavně motocyklisté, kteří mají poprvé v plánu tzv. supermaratónskou etapu. Závod startuje 5. ledna ve městě Džidda na západě země. Po putování na sever a následné cestě zpět na jih se ti, kteří letošní ročník zvládnou, potkají na cílové rampě v Al Qiddiya.

Čeští fanoušci se mohou těšit na velmi početnou výpravu českých závodníků, kterých bude stát na startu téměř třicet. Bohužel již na shakedownu havarovala posádka Martin Kolomý – Jiří Stross a do závodu tak nezasáhnou. I přesto se Česká republika zařadila mezi 5 států, které mají zastoupení ve všech kategoriích. S celkovým počtem 29 startujících pak obsadila páté místo mezi státy, více účastníků míří do Saudské Arábie pouze z Francie, Španělska, Nizozemska a Itálie. Hlavní adepty na medailové pozice musíme mezi Čechy hledat v kategorii kamionů. Zkušený Aleš Loprais vyráží do závodu společně s palubním mechanikem Petrem Pokorou a navigátorem Khalidem Alkendim ze Spojených arabských emirátů. Na čele ekipy závodních kamionů se bude pohybovat jistě také Martin Macík se svým žlutým speciálem Iveco.

Aleš Loprais za volantem Pragy V4S DKR

Pět českých posádek bude bojovat v kategorii automobilů. Papírově největší šance bude mít Martin Prokop s navigátorem Viktorem Chytkou, ti však přišli o podporu v podobě týmového kolegy Kolomého. Vzadu rozhodně nebudou chtít zůstat ani posádky s Miroslavem Zapletalem, nebo Tomášem Ouředníčkem za volanty. Posledními zástupci České republiky v této kategorii jsou Boris Vaculík s Martinem Plechatým, kteří se na start závodu vracejí po roční pauze.

Martin Prokop, pilot speciálu Ford Raptor RS Cross Country týmu MP-Sports 

Početné zastoupení jezdců s českou vlajkou najdeme také v motocyklech a na čtyřkolkách. Na přední pozice budou útočit hlavně Milan Engel a Jan Brabec. Premiérový start na Dakaru čeká Martina Michka. Několikanásobný mistr Evropy i republiky v motokrosu se stal ambasadorem Autoklubu České republiky a snaží se prosadit v dálkových soutěžích. Tři zmíněné jezdce doplňují Petr Vlček, Jan Veselý a Roman Krejčí. Jednu českou vlajku najdeme také v buginách, kde startuje Josef Macháček s Vlastimilem Tošenovským. Závod na čtyřkolce mají před sebou Tomáš Kubiena a Zdeněk Tůma.

Poprvé na legendární Rallye Dakar startuje Martin Michek

Autoklub České republiky bude přinášet z Rallye Dakar pravidelné zpravodajství. Sledujte letošní Dakar také na facebookové stránce Czech Motorsport, nebo na stejnojmenném účtu na Instagramu. Nový komunikační kanál Autoklubu bude zachycovat českou stopu na slavném závodě a vy se můžete těšit na jedinečné fotografie z místa dění a informace o českých jezdcích.

Sdílet