Galavečer motoristického sportu 2019

První polovina prosince tradičně patří Galavečeru motoristického sportu. Jedna ze zásadních událostí v klubovém domě se v letošním roce posunula opět na vyšší úroveň. Slavnostní vyhlášení oceněných totiž mohli sledovat diváci také na oblíbeném kanálu Nova Sport 1. Kvalitu večera podtrhl skvělým výkonem moderátor Petr Suchoň, který společně s oceněnými bavil po celý večer publikum v sále i u televizních obrazovek. Galavečer ozdobily písničky Kateřiny Marie Fialové, kterou proslavilo účinkování v pořadu Tvoje tvář má známý hlas.

Hned první ocenění sklidili bouřlivý potlesk. Nebyl to nikdo jiný než Filip Mareš s Janem Hlouškem, kteří získali ocenění za automobilový sport. U toho ještě chvíli zůstaneme, protože z rukou viceprezidenta pro automobilový sport Jiřího Valenty převzal ocenění také František Felt pohybující se na tratích závodů rally již od roku 1978. Následoval přesun k ploché dráze, kde má za sebou výjimečnou sezonu mladý Jan Kvěch. Ocenění z rukou viceprezidenta pro motocyklový sport Petra Moravce ho neminulo, stejně jako reprezentační tým v dlouhé ploché dráze, který získal cenu Kolektiv roku. Hned tři ocenění předal předseda Komise motokrosu Přemysl Hájek. Za disciplínu Supermoto získal cenu Petr Vorlíček, kterému se letos v zahraničí velice dařilo. Cenu si odnesla také aktivní legenda českého trialu Martin Křoustek, kterého po chvilce slávy na pódiu vystřídal smolař letošní sezóny Kryštof Kouble. Ten má pro příští rok smlouvu s továrním týmem Sherco Factory Racing a nezbývá než doufat, že se mu vyhnou zranění.

Za disciplínu drift získal pochopitelně cenu nejúspěšnější reprezentant na FIA Motorsport Games Michal Reichert. Z rukou předsedy Komise závodů na okruhu přezval další křišťálovou vázu také Patrik Hájek, který se v poslední době věnuje i přípravě mládeže. Prakticky prvním představením na půdě Autoklubu byl Galavečer pro talentovaného Romana Staňka, ten získal cenu za letošní úspěšnou sezónu ve Formuli 4. Předávání cen v silničních závodech motocyklů zahájil Filip Salač, který si právem odnesl cenu za úspěšnou první sezónu v Moto3. Krátce na to ho vystřídal Michal Prokeš, tomu pro rok 2019 náleží cena kampaně Fair-play motorsport za významný fair-play počin. Ocenění za letošní úspěchy v závodech do vrchu získal Miloš Beneš. Velké ovace sklidili také Josef Kališ s Milanem Pospíšilem, ti si odnesli cenu za celoživotní přínos motoristickému sportu. Po vyhlášení oblíbeného Peugeot Cupu v disciplíně rally se program přesunul opět na nezpevněný povrch. Z rukou člena Prezídia Autoklubu ČR Ladislava Tejchmana převzal ocenění za autocross člen ACCR Czech Talent Teamu Jakub Novotný, tomu se v letošním roce podařilo získat titul vicemistra Evropy v divizi Junior Buggy. Jeho kolega Tomáš Krejčík ovládl hodnocení disciplíny Rallycross. Ocenění junior roku v motocyklovém sportu získal Vítězslav Marek, cenu mu předal a pomohl odnést radní městské části Praha 1 Petr Burgr, důvodem byla Víťova zlomená ruka z tréninku. Juniorem roku v automobilovém sportu se stal Erik Cais. Předáním jeho ceny se program nachýlil ke svému konci. Fenomenálním závěrem bylo vyhlášení Králů motocyklového a automobilového sportu. Pro tyto ceny se sešli na pódium dva Filipové, a to pochopitelně Salač a Mareš. Ceny předali zástupce společnosti Michelin Petr Cigánek, zástupce společnosti AUTOCENTRÁLA Eduard Skaba a v neposlední řadě prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček, který na závěr převzal roli moderátora, čímž pobavil všechny přítomné.

Galavečer motoristického sportu byl skutečným představením úspěchů českého motorsportu ze sezóny 2019. V klubovém domě Autoklubu České republiky se pracuje na tom, aby příští rok byl také úspěšný a na Galavečeru motoristického sportu 2020 jsme měli možnost ocenit další mistry světa a Evropy.

Sdílet