AUTOKLUB ČR PODPORUJE EXPEDICI Z101

22. dubna 2020 vyjede od Autoklubu ČR expedice Z101. Na den přesně po 73 letech vyrazí mladí cestovatelé ve stopách legendární dvojice Hanzelka a Zikmund na expedici do Afriky a Ameriky. Projekt Z101 je přímým pokračováním projektu Zikmund100, který úspěšně literárně, fotograficky a filmově dokončil dílo Hanzelky a Zikmunda při jejich asijské cestě. Z101 povede přes Afriku, Jižní, Střední a Severní Ameriku během let 2020 a 2022.

Expedice bude kopírovat trasu Hanzelky a Zikmunda z let 1947-1950, trasu bratrů Škulinů z let 1936 a 1938 a předem určená místa bude důkladně dokumentovat. „Vše bude probíhat za konzultací místních průvodců a dostupných politických a geografických podkladů s ohledem primárně na bezpečnost pohybu. Složení týmu se bude během cesty měnit podle situace a okolností tak, aby byl zajištěn co možná nejbezpečnější postup. Důležitou součástí bude spolupráce s lokálními a vládními institucemi, stejně jako s organizacemi v Česku,“ vysvětlil cestovatel Tomáš Vaňourek.

Komunikaci cesty bude mít na starosti Marian Zlámal. „Připravujeme zázemí i pro média, chystáme zajištění pravidelného informačního servisu z průběhu expedice. Finální výstupy doplní i několik krátkometrážních dokumentů a jeden celovečerní cestopisný film,“ vysvětlil Marian Zlámal.

Autoklub České republiky se stává jedním z partnerů expedice, cestovatelům zajistí expediční vozidlo. „Autoklub v meziválečném období podporoval mezinárodní expedice, na stránkách klubového časopisu Auto vycházely reportáže z výprav českých cestovatelů. Byly významnou součástí podpory domácího průmyslu, exportu a dobrého jména naší republiky v zahraničí. Navazujeme na tuto tradici a expedici Z101, která osvědčila svoji vysokou úroveň už při minulém projektu Zikmund100, chceme podpořit,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Odbornou a technickou pomoc poskytnou projektu Aleš a Karel Lopraisovi. „Nabídneme cestovatelům poradenství při přípravě vozidla a samotné cesty. Můžeme jim předat naše zkušenosti, které mohou uplatnit při expedici,“ uvedl Karel Loprais.

Zleva Marian Zlámal, Tomáš Vaňourek, Jan Šťovíček a Aleš Loprais.

Sdílet