Poslední rozloučení s Olegem Rubošem

V pátek 22. listopadu 2019 odešel v klidu a míru Oleg Ruboš, technik, sportovec, auto-moto závodník, člen Klubu závodníků veteránů Autoklubu ČR. Bylo mu 95 let.

Oleg Ruboš se narodil 24. června 1924 v Přelouči. „Rok mého narození byla doba, kdy svět a mladou republiku zachvátila motoristická exploze. Pro čtenáře dříve narozené připomenu některá jména otcových kamarádů a přátel, kteří bezdečně ovlivňovali moje dětství a další vývoj v benzinovém oparu. Předně to byl kapitán Vladimír Kučka, který mě držel při křtu na ruce, dále pan Otmar, majitel firmy Autoarma, Alois Váša, autor mnoha automobilových příruček, sportovní jezdci, pánové Solanský, Zaňka, Tachezl, John, Neubauer, Böhm, Kabrna a mnozí další. Bylo jich tolik, že z nich moje maminka omdlívala, ale pro mne to byla příležitost už v dětství sápat se do sedel a za volanty nejbáječnějších silostrojů,“ popsal poeticky své začátky Oleg Ruboš pro zpravodaj Veterán v roce 1995.

Už ve 13 letech byl „dík otcově nerozumu“ – jak popisuje, vlastníkem ČZ 98. O rok později vyjel na první trénink ploché dráhy. „Bylo to fiasko, hluboká mokrá škvára nedovolila slaboučkému motorku ani ten nejmenší smyk, takže jsem v klidu objel několik kol rychlostí světelného paprsku asi 20 km za hodinu a poslali nás domů,“ popsal Ruboš začátek a konec své předválečné sportovní kariéry. Vystudoval automobilní průmyslovku, získal živnostenský list, ale podnikání bylo přerušeno rokem 1948. Oleg získal první licenci a začal objíždět amatérské závody. Získal dvoulitrové BMW 328, ale sport ovlivnila politická izolace. Řešení se našlo v koupi Minora 750, v němž jezdil dva roky. Potom se díky kamarádovi Františku Šťastnému dostal k motocyklu Norton Manx 500 po Antonínu Vitvarovi, k němuž namontoval sajdkáru. Poprvé vyjeli na trať závodu s kamarádem a spolujezdcem Mirkem Černochem v květnu 1960. V Novém Boru dojeli pátí. O rok později už dojeli v mistrovství republiky na druhém místě.

Oleg Ruboš se ježdění za řídítky nebo volantem se věnoval do pozdního věku. Byl stále aktivní, podílel se na práci Klubu závodníků veteránů Autoklubu ČR, redigoval zpravodaj Veterán a stal se výraznou osobností našeho motorismu.

Poslední rozloučení s Olegem Rubošem se bude konat v úzkém rodinném kruhu.

Čest jeho památce!

Oleg Ruboš (vlevo) se svým spolujezdcem Miroslavem Černochem

Oleg Ruboš v roce 2014

Sdílet