Salačův životní výsledek

Posledním podnikem letošního seriálu MotoGP byla věhlasná GP Valencia. Na španělský závod se ve třídě Moto3 chystal také člen ACCR Czech Talent Teamu Filip Salač. Pro něj znamenal tento závodní víkend v derniéru v barvách německého týmu Prüstel GP, stejně jako pro jeho týmového kolegu Jakuba Kornfeila. Španělská Valencia nepřivítala kolotoč MotoGP příliš vlídným počasím a na jezdce tak kromě těžkého okruhu čekalo také teplé oblečení.

Volné tréninky naznačily rychlost sedmnáctiletého Filipa Salače, když v prvním z nich zaujal druhou pozicí. Klíčem k úspěchu bývá až kvalifikace, zde Filip potvrdil svůj celosezónní progres a vybojoval šesté místo. To mu zaručovalo start z druhé řady a perfektní předpoklady pro kvalitní výsledek v nedělním závodě. Ani v neděli se týmy ve Valencii příliš neohřály. Na všechny čekala v neděli ráno teplota okolo 5 stupňů Celsia a bylo tak jasné, že dopolední Warm-Up bude mít doslova funkci zahřívacího tréninku. Filip Salač zde znovu nakoukl do první desítky, tentokrát v podobě 9. místa a potvrdil tak, že sobotní časy nebyly náhodné.

Samotný závod provázelo velké množství karambolů. Už v zaváděcím kole vytekl olej z motoru Aronovi Canetovi, na němž uklouzl Ayumu Sasaki. Po krátké pauze se podařilo poslední letošní závod kategorie Moto3 odstartovat. Kolize pomohla řadě jezdců, neboť dva nešťastníci ze zaváděcího kola byli přesunuti na konec startovního pole, mezi nimi byl také náš Filip Salač, který do závodu tak startoval ze čtvrtého místa. To se mu bohužel nepodařilo udržet, právě Canet se dostal do kontaktu s českým reprezentantem, který se kvůli tomu propadl na šestou pozici, klíčový moment však ustál a mezitím se mu z cesty vyklidil také Jaume Masia. Doslova Waterloo proběhlo ve třetím kole závodu, kde spadlo dohromady deset jezdců. Salač se všem potížím bezpečně vyhnul a cílevědomě mířil za skvělým výsledkem, prozatím na sedmé pozici po pátém kole. Dobrým znamením bylo také udržení se vedoucí skupiny jezdců v čele s debutantem v této kategorii Xavierem Artigasem.

Tento pomyslný vláček se ve stejném složení dostal až do cíle závodu. Vítězem se nakonec stal nenápadný Sergio Garcia, Filip Salač dokončil na pátém místě a připsal si tak nejlepší výsledek sezóny. „První TOP 5 v mé kariéře a pouze desetinu sekundy od pódia! Děkuji všem, kteří mi pomáhají tady být,“ komentoval závod v cíli Salač na svých sociálních sítích. Bod za 15. místo nakonec ukořistil také druhý český zástupce v Moto3 Jakub Kornfeil. Filipova premiérová sezóna v seriálu Moto3 je tak u konce. Nyní ho čekají zimní přípravy a na jaře starty v silném italském týmu VNE Snipers.

Foto: Ronny Lekl (Redox Prüstel GP Team)

Sdílet