Cais s Žákovou zvítězili v Maďarsku!

Posledním závodem European Rally Championship v roce 2019 byla nová Rally Hungaria. Premiérový ročník tohoto podniku v seriálu mistrovství Evropy nabízel dosud neokoukané tratě, které v mnohém připomínaly Německou rally ze seriálu WRC. Úzké asfaltové silničky ve vinařské oblasti prověřily schopnosti posádek, mezi kterými nechyběli ani členové ACCR Czech Rally Teamu Erik Cais s Jindřiškou Žákovou.

Na talentovaného jezdce z Fryštáku čekal teprve 20. závod, přesto má za sebou při své dvouleté kariéře řadu úspěchů a respekt odborné i laické veřejnosti. Po seznamovacích jízdách plných bláta čekala na posádku kvalifikace, kde se jim podařilo zvítězit v kategorii ERC3. Odhodlání do závodu však výrazně ochladila stávkující technika. Po večerní první rychlostní zkoušce bylo nutné před sobotní etapou vyměnit převodovku. Mechanici z týmu Orsák Rally Sport to zvládli za neuvěřitelných 17 minut a mají tak obrovský podíl na celém výsledku!

Po ranních dramatech se posádka brzy pevně usadila na první pozici ve třídě ERC3, které udržela až do cíle první etapy. Přes více než dvouminutový náskok na druhého v pořadí bylo potřeba se mít na pozoru, nedělní etapu totiž zkropil déšť a z tratí se stala místy doslova bahenní lázeň. „To byl Mordor! Je těžké popsat, jak moc to klouže na šotolinových úsecích s asfaltovými pneumatikami,“ komentoval dění na trati RZ10 Cais.

Posádce se nakonec podařilo úspěšně dokončit náročný závod na fantastickém 12. místě absolutně a 1. místě v kategorii ERC3! Výsledek pro posádku znamená také posun v celkovém pořadí kategorie na konečnou stříbrnou pozici. Letošní sezóna pro naše posádky v ERC tak patří mezi nejúspěšnější v historii. Zásluhu na tom mají právě Cais s Žákovou a Mareš s Hlouškem, kteří ovládli kategorii ERC 1 Junior. Oběma posádkám tak patří velké poděkování za reprezentaci v letošním roce, jsou opravdovým příslibem do budoucnosti českého motorsportu.

Foto: FIA ERC

Sdílet