Výroční konference Asociace veteran car clubů AČR

V sobotu 26. října 2019 proběhla v klubovém domě výroční konference Asociace veteran car clubů AČR (AVCC AČR). Součástí programu bylo slavnostní vyhlášení Mistrovství České republiky – Poháru historických vozidel AVCC AČR.

V souhrnu se deseti pohárových soutěží rozmístěných po celé republice zúčastnilo 785 posádek, o 57 více, než v loňském roce. Z uvedeného počtu bylo 13 posádek zahraničních. Všechny letos odjeté soutěže byly sportovní komisí doporučeny k zařazení do příštího ročníku.

Absolutním vítězem Poháru historických vozidel AVCC AČR a novým držitelem Putovního poháru se stal Rostislav Matus.

Hostem výroční konference byl Václav Kafka z Federace klubů historických vozidel ČR, se kterou v letošním roce AVCC AČR a Autoklub ČR prohloubily spolupráci. „Děkuji celému vedení Asociace za spolupráci a opravdu mohutné podpoře Autoklubu. Táhneme společně za jeden provaz. Naším společným jmenovatelem je láska ke starým strojům, která když nás chytne, tak nás drží celý život. Přeji, ať vám dupou koně a ať máme z našeho hobby radost,“ pozdravil Václav Kafka účastníky konference, kteří ho odměnili bouřlivým potleskem.

O vývoji na poli mezinárodní diplomacie referoval Stanislav Minářík, první viceprezident Autoklubu ČR. Informoval o podpisu nové smlouvy o spolupráci mezi Mezinárodní automobilovou federací FIA a Mezinárodní federací historických vozidel FIVA. „Nová smlouva dává prostor, aby pokračoval vývoj historických vozidel, jejich provoz, soutěže a závody. Odstraňuje případné problémy mezi federacemi a zakládá prostor pro koordinovanou činnost ve prospěch veteránského hnutí,“ vysvětlil Stanislav Minářík. Objasnil také negativní postoj FIVA k přestavbám historických vozidel z klasických spalovacích motorů na elektrický pohon.

Po zprávách předsedy Asociace a viceprezidenta pro zájmovou činnost Františka Čečila, technické a sportovní komise pozdravil účastníky prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček: „Jsem strašně rád, že můžu být s vámi. Letošní rok se nám povedl, měli jsme řadu krásných podniků, jak pohárových, tak nového seriálu Grand Prix historických automobilů. Chtěl bych moc poděkovat vedení Asociace, že se zdařilo důstojně oslavit naše letošní výročí. Děkuji všem pořadatelům, klubům, členům a příznivcům, kteří se letos na veteránském hnutí podíleli. Je důležitou součástí aktivit Autoklubu, jedním ze zásadních pilířů naší činnosti. Přeji všem do další sezony mnoho úspěchů a hodně krásných podniků,“ uvedl Jan Šťovíček.

Sdílet