Novým strategickým partnerem Autoklubu Lesy ČR

Autoklub ČR představil nového strategického partnera, kterým je státní podnik Lesy České republiky. Nejstarší motoristická organizace u nás tak navazuje na tradici, která byla zahájena již po založení samostatné republiky. Autoklub se podílel na vývoji dopravní legislativy, zavádění dopravního značení a zvyšování bezpečnosti silničního provozu. Autoklub se ve spolupráci s Lesy ČR zapojí do aktivit, které pálí současnou českou společnost.

„Vážíme si navázání partnerství a děkujeme za něj. Je nám ctí spolupracovat na řešení společenských problémů prostřednictvím projektů, na kterých se podílíme,“ předeslal Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Projekt Ne po lese si klade za cíl eliminovat nelegální motorismus v lesích. V době zásadní obnovy krajiny je třeba vysvětlit motorkářům a amatérským jezdcům všechna rizika a nebezpečí, kterým se vystavují, jež působí nebo mohou způsobit. „Nechceme jít jen cestou kontrol a represe, ale i prevence. Chceme jezdce motivovat, aby využívali schválené offroadové tratě s adekvátním ekologickým zázemím. Kromě Policie ČR jsme zahájili spolupráci s Autoklubem České republiky coby mezinárodními federacemi pověřené jediné autority motoristického sportu u nás,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR. Každý jezdec, který si stáhne aplikaci Klub nového lesa a zaregistruje se, získá stokorunovou slevu na jízdu v 16 offroadových areálech po celé České republice, kde také obdrží upomínkový dárek. Seznam tratí je k dispozici v mobilní aplikaci Klub nového lesa a během října bude zveřejněný i na portálu www.NEpolese.cz. Součástí programu bude i komunikační a vzdělávací kampaň, většina se uskuteční na akcích, kde se motoristé setkávají nejčastěji. Autoklub je držitelem národní autority v automobilovém a motocyklovém sportu, prostřednictvím svých pobočných klubů ovlivňuje členskou základnu. Edukace v této oblasti začíná již u nejmladších jezdců. „Jezdit načerno po lese prostě není správné. Bojujeme proti nezákonným vjezdům do lesa, tito raubíři ohrožují nejen sebe, ale především turisty, houbaře, lesníky, nedodržují žádné zásady. Organizovaná sportovní činnost probíhá podle přísných pravidel, v Autoklubu ji má na starosti Komise životního prostředí, školíme pořadatele a dodržujeme pokyny, které nám zadá lesní správa,“ vysvětlil Jan Šťovíček.

„Musím přiznat, že jsem dřív po lese jezdil, ale už bych to neudělal. Vím o dalších deseti klucích, které stáhnu, a za ušetřené peníze půjdeme po svezení se na offroadové trati někam posedět,“ svěřil se Radek Skalický, hobby jezdec motokrosu.

„I kdyby mě někdy napadlo jezdit po lese, od počátků své sportovní kariéry vím, že se to nesmí. Nikdy bych si to nedovolil. Terénní motorky patří na uzavřené tratě,“ potvrdil Vítězslav Marek, který se letos ve svých jedenácti letech stal mistrem světa v motokrosu.

V sobotu 19. října 2019 proběhne na 14 místech po celé České republice poprvé v historii Den za obnovu lesa. „Je to den, který spojí všechny v úsilí čelit mimořádné kalamitě v našich lesích tím, že symbolicky zahájíme výsadbu nových lesů, které už dnes sázíme napříč republikou. Na sázení stromů je zvána široká veřejnost, kromě výsadby sazenic si zájemci mohou vyzkoušet i lesnické dovednosti a zeptat se v infostáncích našich zaměstnanců na vše, co je v souvislosti s obnovou krajiny zajímá. Chceme veřejnosti představit les pro dvaadvacáté století,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky. Akce se zúčastní i známé osobnosti. Každý může přidat svůj první stromek ke společnému úsilí nazvanému Sázíme lesy nové generace. „Aktivovali jsme naše kluby a členy v regionech, ať se zapojí, v rámci Dne za obnovu lesa budeme hovořit i o projektu Ne po lese,“ představil roli Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

„Les je dnes pro mě místem k relaxaci a odpočinku. Spojme se všichni ve chvíli, kdy naše lesy potřebují pomoc v boji s kůrovcovou kalamitou. Já přijedu určitě,“ vzkázal Karel Loprais, šestinásobný vítěz legendární Rallye Dakar.

Sdílet