Autoklub testoval Michelin Pilot Alpin 5

Léto je nenávratně pryč a každý zodpovědný řidič již řeší obutí svého vozu na zimu. Od 1. listopadu zákon ukládá povinnost používat zimní pneumatiky, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. A právě tyto podmínky v pondělí 7. října 2019 simulovali pracovníci Autoklubu České republiky ve spolupráci s polygonem ve Vysokém Mýtě pro subjektivní testování nové pneumatiky Michelin Pilot Alpin 5.

K testování bylo přizváno také několik ambasadorů, kteří měli možnost pneumatiku vyzkoušet. Nejzkušenějším byl bezesporu legendární Karel Loprais, hodně zkušeností s pneumatikami už má také i juniorský mistr Evropy v rally Filip Mareš. Na testu nechyběl oblíbený youtuber Matěj Dvořák, Miss ČR 2006 Renata Langmannová, sportovní promotér Ondřej Novotný, nebo Robin Holub, který jako český reprezentant ve freestyle lyžování potřebuje kvalitní pneumatiky pro dopravu do horských středisek.

Testovaná pneumatika Michelin Pilot Alpine 5 je novou pneumatikou prémiové značky Michelin s primárním zacílením na vozy kategorie SUV. Oproti svým předchůdcům dostala do vínku zcela novou pryž. „Inovativní směs pryže s novými funkčními polymery zvyšuje přilnavost na mokré, suché i zasněžené silnici. Při vývoji nové směsi jsme se zaměřili také na vrstvu směsi pod běhounem. Naším cílem bylo minimalizovat ztrátu energie v oblasti koruny, snížit tak valivý odpor a dosáhnout nižší spotřeby vozu,“ vysvětlil Petr Cigánek, Key Account Manager Michelinu pro Českou a Slovenskou republiku. Nejen líbivý, ale také funkční je symetrický dezén se středovou drážkou pro větší odolnost vůči aquaplaningu, pomyslnou třešničkou na dortu je sametový efekt na vnější bočnici, který působivě zvýrazní každý vůz.

Na ambasadory i pneumatiky Michelin čekalo několik záludných testů. Oblíbený průjezd kluznou zatáčkou vystřídal v odpoledních hodinách test brzdné dráhy. Zde bylo několik ambasadorů výrazně překvapeno brzkým zastavením testovaného vozu v porovnání s jejich soukromými vozidly. První zkušenost měla většina ambasadorů s pohyblivou deskou, jejímž úkolem je simulovat smyk zadní nápravy. Ani absence zkušeností nebránila v úspěšném zdolání testu, nová pneumatika smyk zvládala perfektně a rychle zachytila klouzající vůz. Největší zájem byl pochopitelně o sněžný kopec, který pro test zajistil sníh z nedalekého zimního stadionu. Při každém průjezdu demonstrovala nová pneumatika vynikající jízdní vlastnosti a kopec byl všemi řidiči i vozy zdolán. „Líbí se mi hlavně přesné reakce na řízení a vynikající brzdné vlastnosti na každém typu zimního povrchu,“ komentoval své poznatky Filip Mareš. Spokojeni byli také ostatní ambasadoři, někteří z nich měli na svých vozech starší řady pneumatik Michelin a pochvalovali si technologický posun kupředu. Další ambasadoři se ihned po testu rozhodli, že Michelin Pilot Alpin 5 bude jejich novou pneumatikou pro letošní zimu.

Autoklub se dlouhodobě snaží být činný v bezpečnosti na silnicích a věříme, že výstupy z podobných testů ovlivní smýšlení motoristů, aby na své vozy obouvali kvalitní pneumatiky renomovaných značek s tradicí místo levných variant nekvalitních pneumatik. Počáteční investice se vyplatí nejen na výdrži pneumatiky a spotřebě vozu, ale hlavně na bezpečnosti při cestování.

Závěrem patří velké poděkování všem zúčastněným a hlavně společnosti Autopůjčovna Praha, která Autoklubu České republiky pro účel testování zapůjčila nádherné vozy Škoda Kodiaq, Škoda Karoq a Škoda Octavia RS. Všechny vozy si můžete půjčit také vy! Stačí si vybrat v nabídce společnosti na www.easyrent.cz.

Sdílet